gulasz z kapusty z bakłażanem i pomidorami

piękne łatwe i jasne danie dla całej rodziny! Gulasz z kapusty z bakłażanem i pomidorami jest niesamowicie smaczny i zdrowy! Jeśli podążasz za figurą, to takie danie z pewnością należy włączyć do swojej diety! Świetnie zarówno na gorąco, jak i na zimno.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 50 % 6 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować gulasz z kapusty z bakłażanem i pomidorami? Przygotuj wszystkie warzywa wskazane w przepisie. Pomidory są soczyste i mięsiste. Dopuszczalne jest stosowanie wiśni, zwykle są słodkawe, co doskonale uzupełni wszystkie inne kopmonenty w gulaszu. Użyłem młodej kapusty. Możesz wziąć bardziej dojrzały Kachan, pamiętaj tylko, że jego czas gotowania Nieznacznie wzrośnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj wszystkie warzywa. Usuń zewnętrzne arkusze z kapusty, są twarde, czasem zepsute. Obierz marchewki i cebulę, odetnij punkty mocowania łodyg z bakłażana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażana w duże kostki lub półkola. W razie potrzeby namocz niebieskie w roztworze soli, aby pozbyć się goryczy. Nie robię tego, ponieważ odmiana, której użyłem, nie jest gorzka. Zetrzyj marchewki na tarce zbożowej i posiekaj cebulę losowo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory w kostkę lub kliny. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.Pokrój kapustę w kwadraty lub paski średniej grubości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z wysokimi krawędziami rozgrzej olej roślinny. Wyślij bakłażana do smażenia. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę i marchewkę do niebieskich. Gotuj, aż cebula będzie półprzezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następna jest kolejka pomidorów i kapusty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij je na patelnię, sól, pieprz do smaku. Dodałem szczyptę mielonej papryki i gotową przyprawę do warzyw. Delikatnie wymieszaj wszystko, przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż kapusta będzie gotowa. Zajęło mi to około 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pod koniec gotowania otwórz pokrywkę, posmakuj soli, w razie potrzeby dopraw solą. Podczas gotowania sok z warzyw. Jeśli w gotowym naczyniu jest za dużo płynu, zwiększ płomień i odparuj odpowiednią ilość soku z otwartą pokrywką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy gulasz posyp drobno posiekanymi ziołami. Dobrze sprawdzają się pietruszka, koperek lub młoda zielona cebula.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy