skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować gulasz z kapusty z bakłażanem i pomidorami? Przygotuj wszystkie warzywa wskazane w przepisie. Pomidory są soczyste i mięsiste. Dopuszczalne jest stosowanie wiśni, zwykle są słodkawe, co doskonale uzupełni wszystkie inne kopmonenty w gulaszu. Użyłem młodej kapusty. Możesz wziąć bardziej dojrzały Kachan, pamiętaj tylko, że jego czas gotowania Nieznacznie wzrośnie.
Krok 2:
Dobrze umyj wszystkie warzywa. Usuń zewnętrzne arkusze z kapusty, są twarde, czasem zepsute. Obierz marchewki i cebulę, odetnij punkty mocowania łodyg z bakłażana.
Krok 3:
Pokrój bakłażana w duże kostki lub półkola. W razie potrzeby namocz niebieskie w roztworze soli, aby pozbyć się goryczy. Nie robię tego, ponieważ odmiana, której użyłem, nie jest gorzka. Zetrzyj marchewki na tarce zbożowej i posiekaj cebulę losowo.
Krok 4:
Pokrój pomidory w kostkę lub kliny. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.Pokrój kapustę w kwadraty lub paski średniej grubości.
Krok 5:
Na patelni z wysokimi krawędziami rozgrzej olej roślinny. Wyślij bakłażana do smażenia. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni.
Krok 6:
Dodaj cebulę i marchewkę do niebieskich. Gotuj, aż cebula będzie półprzezroczysta.
Krok 7:
Następna jest kolejka pomidorów i kapusty.
Krok 8:
Wyślij je na patelnię, sól, pieprz do smaku. Dodałem szczyptę mielonej papryki i gotową przyprawę do warzyw. Delikatnie wymieszaj wszystko, przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż kapusta będzie gotowa. Zajęło mi to około 20 minut.
Krok 9:
Pod koniec gotowania otwórz pokrywkę, posmakuj soli, w razie potrzeby dopraw solą. Podczas gotowania sok z warzyw. Jeśli w gotowym naczyniu jest za dużo płynu, zwiększ płomień i odparuj odpowiednią ilość soku z otwartą pokrywką.
Krok 10:
Gotowy gulasz posyp drobno posiekanymi ziołami. Dobrze sprawdzają się pietruszka, koperek lub młoda zielona cebula.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g