papryka z kurczaka

pyszne, aromatyczne, satysfakcjonujące Węgierskie danie! Nazwa potrawy "papryka" oznacza sposób przygotowania sosu mięsnego z dużą ilością papryki i dodatkiem śmietany. Węgry są uważane za Ojczyznę tego dania, ale są przygotowywane w wielu krajach.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 19 % 5 g
169 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Do przygotowania potrawy można użyć fileta z kurczaka lub całego kurczaka, jeśli przygotowywane jest danie dla dużej rodziny, wziąłem udka z kurczaka, aby uzyskać te same duże porcje. Rozmrażamy i myjemy mięso, odcinamy skórę i tłuszcz, kości nie można usunąć. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem lub do rondla, podgrzej go, rozłóż połowę cebuli na oleju, smaż na oleju, aż będzie przezroczysty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj paprykę do cebuli, możesz wlać trochę wody i dusić cebulę, mieszając szpatułką przez kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię wysyłamy gotowanego kurczaka, smażymy go z obu stron, aż mięso wybieli się na średnim ogniu, nie trzeba mocno smażyć kurczaka. Usuń kurczaka z patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż drugą część cebuli z marchewką przez około 7 minut. Pomidory myjemy, wycinamy miejsce mocowania łodygi, kroimy w kostkę, paprykę myjemy, kroimy na dwie połówki, wycinamy strąk nasienny, miąższ kroimy w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysyłamy ugotowane warzywa na patelnię, dodajemy kilka łyżek przecieru pomidorowego (u mnie domowej roboty) lub koncentratu pomidorowego. Do smaku soli i pieprzu, którzy lubią ostrzej, mogą dodać kawałek kapsuły ostrej papryki lub ząbek czosnku przepuszczony przez prasę. Wlać niewielką ilość wody i dusić warzywa na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mięso z kurczaka, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z mąką, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę, aby nie pozostały grudki, i dodaj gotowaną masę do patelni z kurczakiem, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj mieszaninę, trzymaj naczynie na ogniu przez kolejne pięć minut i wyłącz ogień. Paprykę zostawiamy na patelni pod pokrywką na 7-10 minut. Sos powinien zgęstnieć. Danie jest gotowe, podajemy je do stołu z dodatkami lub bez. Smacznego!

serwujemy pyszną paprykę z kurczaka na lunch/kolację!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy