skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Do przygotowania potrawy można użyć fileta z kurczaka lub całego kurczaka, jeśli przygotowywane jest danie dla dużej rodziny, wziąłem udka z kurczaka, aby uzyskać te same duże porcje. Rozmrażamy i myjemy mięso, odcinamy skórę i tłuszcz, kości nie można usunąć. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem lub do rondla, podgrzej go, rozłóż połowę cebuli na oleju, smaż na oleju, aż będzie przezroczysty.
Krok 3:
Dodaj paprykę do cebuli, możesz wlać trochę wody i dusić cebulę, mieszając szpatułką przez kilka minut.
Krok 4:
Na patelnię wysyłamy gotowanego kurczaka, smażymy go z obu stron, aż mięso wybieli się na średnim ogniu, nie trzeba mocno smażyć kurczaka. Usuń kurczaka z patelni.
Krok 5:
Smaż drugą część cebuli z marchewką przez około 7 minut. Pomidory myjemy, wycinamy miejsce mocowania łodygi, kroimy w kostkę, paprykę myjemy, kroimy na dwie połówki, wycinamy strąk nasienny, miąższ kroimy w paski.
Krok 6:
Wysyłamy ugotowane warzywa na patelnię, dodajemy kilka łyżek przecieru pomidorowego (u mnie domowej roboty) lub koncentratu pomidorowego. Do smaku soli i pieprzu, którzy lubią ostrzej, mogą dodać kawałek kapsuły ostrej papryki lub ząbek czosnku przepuszczony przez prasę. Wlać niewielką ilość wody i dusić warzywa na małym ogniu.
Krok 7:
Dodaj mięso z kurczaka, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z mąką, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę, aby nie pozostały grudki, i dodaj gotowaną masę do patelni z kurczakiem, wymieszaj.
Krok 8:
Gotuj mieszaninę, trzymaj naczynie na ogniu przez kolejne pięć minut i wyłącz ogień. Paprykę zostawiamy na patelni pod pokrywką na 7-10 minut. Sos powinien zgęstnieć. Danie jest gotowe, podajemy je do stołu z dodatkami lub bez. Smacznego!
serwujemy pyszną paprykę z kurczaka na lunch/kolację!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g