skład / składniki
metoda gotowania
w przypadku pasztetu wieprzowina musi być wcześniej ugotowana i schłodzona. Możesz wziąć dowolne mięso. Grubsze kawałki sprawią, że pasztet będzie bardziej kaloryczny, a dzięki chudemu mięsu pasztet będzie lżejszy i bardziej dietetyczny. Mięso myjemy, gotujemy w osolonej wodzie przez 1-1, 5 godziny. Możesz użyć multicookera do tych celów - w tym przypadku proces nie będzie musiał być monitorowany.
Usuń łuskę z cebuli, spłucz ją pod chłodną wodą, osusz ręcznikiem papierowym przeznaczonym do kuchni. Następnie pokrój cebulę na ćwiartki pierścieni lub jeszcze mniejsze. Dokładnie pod bieżącą wodą myjemy marchewki, a następnie myjemy je (młodych nie można czyścić, a jedynie myć). Trzy na grubej tarce. Obierz ząbek czosnku, a następnie drobno posiekaj.
umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny. Gdy się rozgrzeje, włóż posiekaną cebulę na patelnię. Smażyć przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie włóż startą marchewkę na patelnię i gotuj warzywa do miękkości przez kolejne 5 minut. Nie musisz smażyć warzyw. Dodaj posiekany czosnek, wymieszaj wszystko i gotuj przez kolejne pół minuty, a następnie rozłóż kawałek masła, poczekaj, aż się rozpuści, wymieszaj. Po wyjęciu patelni z ognia.
Schłodzone mięso kroimy na średnie kawałki i przenosimy do miski blendera. Posiekaj wieprzowinę, a następnie dodaj warzywa z patelni wraz z olejem. Ponownie wymieszaj wszystko za pomocą niszczarki. Dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj, spróbuj. W razie potrzeby dodaj trochę więcej soli i pieprzu.
jeśli pasztet okazał się bardzo gęsty, dodanie 1-2 łyżek bulionu może poprawić sprawę.
tak więc gotowy pasztet przenosi się do słoika i wkłada do lodówki. Jest przechowywany przez 3 dni, ale jest spożywany znacznie szybciej!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g