pasztet wieprzowy w domu

Przygotuj przepyszną przystawkę mięsną - to bardzo proste! Pasztet wieprzowy w domu nie jest trudny do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu. Szczególnie korzystne jest natychmiastowe ugotowanie dużej porcji. Ten pasztet to bardzo smaczne kanapki, które świetnie nadają się na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Pasztet jest dość pożywny, zawiera dużą ilość białka, ponieważ jest przygotowywany z mięsa wieprzowego. Pasztet przygotowany według tego przepisu można również wykorzystać do przygotowania przekąsek na świątecznym stole.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 67 % 24 g
węglowodany 8 % 3 g
265 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

w przypadku pasztetu wieprzowina musi być wcześniej ugotowana i schłodzona. Możesz wziąć dowolne mięso. Grubsze kawałki sprawią, że pasztet będzie bardziej kaloryczny, a dzięki chudemu mięsu pasztet będzie lżejszy i bardziej dietetyczny. Mięso myjemy, gotujemy w osolonej wodzie przez 1-1, 5 godziny. Możesz użyć multicookera do tych celów - w tym przypadku proces nie będzie musiał być monitorowany.

Usuń łuskę z cebuli, spłucz ją pod chłodną wodą, osusz ręcznikiem papierowym przeznaczonym do kuchni. Następnie pokrój cebulę na ćwiartki pierścieni lub jeszcze mniejsze. Dokładnie pod bieżącą wodą myjemy marchewki, a następnie myjemy je (młodych nie można czyścić, a jedynie myć). Trzy na grubej tarce. Obierz ząbek czosnku, a następnie drobno posiekaj.

umieść patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny. Gdy się rozgrzeje, włóż posiekaną cebulę na patelnię. Smażyć przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie włóż startą marchewkę na patelnię i gotuj warzywa do miękkości przez kolejne 5 minut. Nie musisz smażyć warzyw. Dodaj posiekany czosnek, wymieszaj wszystko i gotuj przez kolejne pół minuty, a następnie rozłóż kawałek masła, poczekaj, aż się rozpuści, wymieszaj. Po wyjęciu patelni z ognia.

Schłodzone mięso kroimy na średnie kawałki i przenosimy do miski blendera. Posiekaj wieprzowinę, a następnie dodaj warzywa z patelni wraz z olejem. Ponownie wymieszaj wszystko za pomocą niszczarki. Dodaj sól i czarny pieprz, wymieszaj, spróbuj. W razie potrzeby dodaj trochę więcej soli i pieprzu.

jeśli pasztet okazał się bardzo gęsty, dodanie 1-2 łyżek bulionu może poprawić sprawę.

tak więc gotowy pasztet przenosi się do słoika i wkłada do lodówki. Jest przechowywany przez 3 dni, ale jest spożywany znacznie szybciej!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy