przekąska pawi ogon z bakłażan szybko i łatwo

spektakularna pikantna przekąska z pieczonego bakłażana i świeżych warzyw! Tak prosta w przygotowaniu, a jednocześnie oryginalna i efektowna przekąska! Przygotuj ją na świąteczną ucztę i otrzymuj zachwycone recenzje od Gości!
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 45 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażany na plasterki ukośnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż bakłażana z obu stron. Połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj opatrunek. Wymieszaj majonez, drobno starty ser, czosnek wyciśnięty przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż bakłażany na szerokim talerzu w kółko, naprzemiennie z małymi gałązkami kopru. Kawałek z łodygą będzie głową Pawia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory w plasterki. Posmaruj bakłażany dressingiem, na każdym z nich umieść okrąg pomidora.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ogórki w plasterki. Pozostałe bakłażany pięknie ułożyć w kształcie pawiego ogona, posmarować dressingiem, ułożyć pomidory. Umieść koła ogórków na kubkach pomidorów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój oliwki na pół i połóż połówki na ogórkach. Przystawka jest gotowa do podania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g

Podobne przepisy