przekąska pawi ogon z bakłażan szybko i łatwo
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki.
Krok 2:
Pokrój bakłażany na plasterki ukośnie.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż bakłażana z obu stron. Połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.
Krok 4:
Przygotuj opatrunek. Wymieszaj majonez, drobno starty ser, czosnek wyciśnięty przez prasę.
Krok 5:
Ułóż bakłażany na szerokim talerzu w kółko, naprzemiennie z małymi gałązkami kopru. Kawałek z łodygą będzie głową Pawia.
Krok 6:
Pokrój pomidory w plasterki. Posmaruj bakłażany dressingiem, na każdym z nich umieść okrąg pomidora.
Krok 7:
Pokrój ogórki w plasterki. Pozostałe bakłażany pięknie ułożyć w kształcie pawiego ogona, posmarować dressingiem, ułożyć pomidory. Umieść koła ogórków na kubkach pomidorów.
Krok 8:
Pokrój oliwki na pół i połóż połówki na ogórkach. Przystawka jest gotowa do podania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g