naleśniki na mleku w powolnej kuchence

oryginalne, przepyszne, pyszne, na śniadanie! Naleśniki z mlekiem można gotować nie tylko na patelni, ale także w powolnej kuchence. Do smaku takie naleśniki są skrzyżowaniem naleśników ze zwykłymi cienkimi klasycznymi naleśnikami. Ze względu na grubość wystarczy kilka naleśników, aby się najedzić.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 67 % 26 g
183 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z mlekiem w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Mleko będzie pasować do każdej zawartości tłuszczu, możesz nawet zastąpić część mleka wodą. Zamiast oleju roślinnego do ciasta można użyć roztopionego masła, a do smaku dodać 1/2 łyżeczki.cukier waniliowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko, wbij do niego dwa jajka o temperaturze pokojowej i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. W ciepłej mieszance łatwiej będzie wymieszać mąkę. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, wlej olej roślinny (lub stopiony krem) i ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i wlej porcjami do ciasta. Po każdym dodaniu dobrze zagnieść trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki. Ilość mąki może różnić się od podanej w przepisie, patrz konsystencja ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugasić sodę octem i dodać do ciasta, dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut. W tym czasie dobrze rozwinie się w nim gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność — w rezultacie naleśniki nie pękną po obróceniu. Ciasto nie powinno być bardzo płynne, ale też nie lepkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ustaw Multicooker w trybie "smażenia" (lub innym odpowiednim, w zależności od modelu) na 1 godzinę. Wlej trochę oleju roślinnego. Za pomocą chochli nabierz porcję ciasta i wlej na środek DNA wolnowaru. Rozłóż ciasto równomiernie na dnie. Zamknij pokrywkę i smaż naleśnik przez 2-3 minuty. Następnie otwórz pokrywkę, Odwróć naleśnik łopatką i smaż pod pokrywką przez kolejne 2-3 minuty na złoty kolor. Upiecz w ten sposób wszystkie inne naleśniki.

na początku trudno jest dostosować się do dystrybucji ciasta na dnie miski. Jest gorąca (kto ma uchwyty w misce - tym więcej szczęścia) i głęboka. Ale odwracanie naleśników szpatułką nie jest trudne, ponieważ naleśniki są grubsze niż zwykle i nie pękają podczas przewracania.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy