skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z mlekiem w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Mleko będzie pasować do każdej zawartości tłuszczu, możesz nawet zastąpić część mleka wodą. Zamiast oleju roślinnego do ciasta można użyć roztopionego masła, a do smaku dodać 1/2 łyżeczki.cukier waniliowy.
Krok 2:
Podgrzej mleko, wbij do niego dwa jajka o temperaturze pokojowej i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. W ciepłej mieszance łatwiej będzie wymieszać mąkę. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 3:
Dodaj cukier, wlej olej roślinny (lub stopiony krem) i ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę i wlej porcjami do ciasta. Po każdym dodaniu dobrze zagnieść trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki. Ilość mąki może różnić się od podanej w przepisie, patrz konsystencja ciasta.
Krok 5:
Ugasić sodę octem i dodać do ciasta, dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut. W tym czasie dobrze rozwinie się w nim gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność — w rezultacie naleśniki nie pękną po obróceniu. Ciasto nie powinno być bardzo płynne, ale też nie lepkie.
Krok 6:
Ustaw Multicooker w trybie "smażenia" (lub innym odpowiednim, w zależności od modelu) na 1 godzinę. Wlej trochę oleju roślinnego. Za pomocą chochli nabierz porcję ciasta i wlej na środek DNA wolnowaru. Rozłóż ciasto równomiernie na dnie. Zamknij pokrywkę i smaż naleśnik przez 2-3 minuty. Następnie otwórz pokrywkę, Odwróć naleśnik łopatką i smaż pod pokrywką przez kolejne 2-3 minuty na złoty kolor. Upiecz w ten sposób wszystkie inne naleśniki.
na początku trudno jest dostosować się do dystrybucji ciasta na dnie miski. Jest gorąca (kto ma uchwyty w misce - tym więcej szczęścia) i głęboka. Ale odwracanie naleśników szpatułką nie jest trudne, ponieważ naleśniki są grubsze niż zwykle i nie pękają podczas przewracania.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g