skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną wieprzowinę w sosie śmietanowym w powolnej kuchence? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jakie mięso można wziąć oprócz wieprzowiny? Dowolny. Wystarczy wołowina, jagnięcina, kurczak lub indyk. Pamiętaj jednak, że zmieni się zawartość kalorii i czas gotowania.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki. Wieprzowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ. Wybierz część tuszu do rzęs według własnych upodobań. Może to być szynka, łopatka, karbonada,szyja, polędwica itp.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 4:
Do śmietany dodaj wodę, mąkę i przyprawy i dokładnie wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Jeśli chcesz, aby było więcej sosu, możesz zwiększyć ilość śmietany i wody 1,5 razy. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 15%. Dodanie mąki i wody po pierwsze zagęści sos, a po drugie zapobiegnie zwijaniu się śmietany.
Krok 5:
Ustaw powolną kuchenkę na "smażenie" na 20 minut. W misce multicookera rozgrzej olej roślinny.
Krok 6:
Rozłóż wieprzowinę. Wymieszaj, aby całe mięso było pokryte olejem. Od czasu do czasu mieszając podsmaż wieprzowinę na złoty kolor.
Krok 7:
Dodaj cebulę i smaż, mieszając, wszystko razem jeszcze przez 2 minuty.
Krok 8:
Zmień tryb powolnej kuchenki na "duszenie" i ustaw czas na 40 minut. Dokładny czas duszenia zależy od marki i modelu multicookera, temperatury, w której duszone jest mięso i wybranej części tuszy wieprzowej. Na przykład grubsza szyja i łopatka osiągają miękkość szybciej niż gęstsza struktura karbonady i szynki.
Krok 9:
Wlej śmietanę do mięsa i wymieszaj. Dusić wszystko razem pod zamkniętą pokrywką, aż mięso będzie miękkie przez resztę czasu. Jeśli gotowanie jest zbyt silne, możesz zmniejszyć temperaturę o 5°C (jeśli twój model urządzenia ma taką funkcję). Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g