wieprzowina w sosie śmietanowym w powolnej kuchence

łatwe i szybkie danie z gulaszu dla całej rodziny! Wieprzowina w sosie śmietanowym w powolnej kuchence jest przygotowywana po prostu i nie wymaga stałej obecności przy kuchence. Sos i cebula zmiękczają mięso, nadając mu soczystość i delikatną strukturę!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 61 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną wieprzowinę w sosie śmietanowym w powolnej kuchence? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jakie mięso można wziąć oprócz wieprzowiny? Dowolny. Wystarczy wołowina, jagnięcina, kurczak lub indyk. Pamiętaj jednak, że zmieni się zawartość kalorii i czas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki. Wieprzowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ. Wybierz część tuszu do rzęs według własnych upodobań. Może to być szynka, łopatka, karbonada,szyja, polędwica itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do śmietany dodaj wodę, mąkę i przyprawy i dokładnie wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Jeśli chcesz, aby było więcej sosu, możesz zwiększyć ilość śmietany i wody 1,5 razy. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 15%. Dodanie mąki i wody po pierwsze zagęści sos, a po drugie zapobiegnie zwijaniu się śmietany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ustaw powolną kuchenkę na "smażenie" na 20 minut. W misce multicookera rozgrzej olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż wieprzowinę. Wymieszaj, aby całe mięso było pokryte olejem. Od czasu do czasu mieszając podsmaż wieprzowinę na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cebulę i smaż, mieszając, wszystko razem jeszcze przez 2 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmień tryb powolnej kuchenki na "duszenie" i ustaw czas na 40 minut. Dokładny czas duszenia zależy od marki i modelu multicookera, temperatury, w której duszone jest mięso i wybranej części tuszy wieprzowej. Na przykład grubsza szyja i łopatka osiągają miękkość szybciej niż gęstsza struktura karbonady i szynki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej śmietanę do mięsa i wymieszaj. Dusić wszystko razem pod zamkniętą pokrywką, aż mięso będzie miękkie przez resztę czasu. Jeśli gotowanie jest zbyt silne, możesz zmniejszyć temperaturę o 5°C (jeśli twój model urządzenia ma taką funkcję). Smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy