czarownicy z mięsem

Oryginalne, ze zwykłych produktów, obfite i smaczne! Czarownicy z mięsem to tradycyjne białoruskie danie z ziemniaków. Zapewnia placki ziemniaczane z nadzieniem, które w tym przepisie wykorzystuje mięso mielone. Dzięki temu czarownicy mogą być podawani jako danie główne.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 39 % 12 g
184 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Czarownice z mięsem? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć wieprzowinę z warstwą tłuszczu-nadzienie okaże się bardziej soczyste. Miałem chudą wieprzowinę. Umyj mięso i osusz ręcznikami papierowymi. Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie nadzienia mięsnego dla czarowników. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i przekręć w maszynce do mięsa. Nawiasem mówiąc, mięso mielone jest łatwiejsze do zrobienia z trochę mrożonego mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz jedną cebulę i bardzo drobno posiekaj. Możesz, tak jak ja, użyć maszynki do mięsa do mielenia cebuli. Dodaj posiekaną cebulę, sól, przyprawy do smaku do mielonej wieprzowiny. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Odstawić nadzienie na chwilę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz zrób test dla czarowników (placków ziemniaczanych). Obierz i zetrzyj ziemniaki na najmniejszej tarce. Aby zaoszczędzić czas, ziemniaki można również przepuścić przez maszynę do mięsa. Ale w oryginalnym przepisie od babci była Tarka, Taka z kolcami, która bardzo drobno ściera się, prawie w puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajko, mąkę i sól do masy ziemniaczanej. Dobrze zagnieść ciasto. Ilość mąki może się różnić w zależności od konsystencji ciasta. Powinien stać się dość gęsty, jak tłusta śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny do smażenia na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Połóż jedną łyżkę ciasta ziemniaczanego na gorącej patelni. Na wierzch połóż jedną łyżeczkę ze zjeżdżalnią mielonego mięsa. Rozłóż mięso mielone cienką warstwą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzch przykryj nadzienie kolejną łyżką ciasta ziemniaczanego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż czarnoksiężników na małym ogniu przez pięć minut z każdej strony, aż się zarumienią. Pod koniec smażenia możesz przykryć patelnię pokrywką, aby nadzienie mięsne było dokładnie ugotowane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż gotowe czarownicy z mięsem na ręcznikach papierowych, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj je na gorąco ze śmietaną. Przydadzą się również solone i marynowane warzywa. Smacznego!

Czarownicy okazują się bardzo duże i satysfakcjonujące. Możesz jeść jedną lub dwie sztuki. Miłośnicy placków ziemniaczanych i kotletów docenią to danie, mięso mielone w środku okazuje się bardzo soczyste.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal / 100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy