skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Czarownice z mięsem? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć wieprzowinę z warstwą tłuszczu-nadzienie okaże się bardziej soczyste. Miałem chudą wieprzowinę. Umyj mięso i osusz ręcznikami papierowymi. Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla i osusz.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie nadzienia mięsnego dla czarowników. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki i przekręć w maszynce do mięsa. Nawiasem mówiąc, mięso mielone jest łatwiejsze do zrobienia z trochę mrożonego mięsa.
Krok 3:
Obierz jedną cebulę i bardzo drobno posiekaj. Możesz, tak jak ja, użyć maszynki do mięsa do mielenia cebuli. Dodaj posiekaną cebulę, sól, przyprawy do smaku do mielonej wieprzowiny. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Odstawić nadzienie na chwilę.
Krok 4:
Teraz zrób test dla czarowników (placków ziemniaczanych). Obierz i zetrzyj ziemniaki na najmniejszej tarce. Aby zaoszczędzić czas, ziemniaki można również przepuścić przez maszynę do mięsa. Ale w oryginalnym przepisie od babci była Tarka, Taka z kolcami, która bardzo drobno ściera się, prawie w puree.
Krok 5:
Dodaj jajko, mąkę i sól do masy ziemniaczanej. Dobrze zagnieść ciasto. Ilość mąki może się różnić w zależności od konsystencji ciasta. Powinien stać się dość gęsty, jak tłusta śmietana.
Krok 6:
Wlej olej roślinny do smażenia na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Połóż jedną łyżkę ciasta ziemniaczanego na gorącej patelni. Na wierzch połóż jedną łyżeczkę ze zjeżdżalnią mielonego mięsa. Rozłóż mięso mielone cienką warstwą.
Krok 7:
Na wierzch przykryj nadzienie kolejną łyżką ciasta ziemniaczanego.
Krok 8:
Smaż czarnoksiężników na małym ogniu przez pięć minut z każdej strony, aż się zarumienią. Pod koniec smażenia możesz przykryć patelnię pokrywką, aby nadzienie mięsne było dokładnie ugotowane.
Krok 9:
Połóż gotowe czarownicy z mięsem na ręcznikach papierowych, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj je na gorąco ze śmietaną. Przydadzą się również solone i marynowane warzywa. Smacznego!
Czarownicy okazują się bardzo duże i satysfakcjonujące. Możesz jeść jedną lub dwie sztuki. Miłośnicy placków ziemniaczanych i kotletów docenią to danie, mięso mielone w środku okazuje się bardzo soczyste.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal / 100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g