stek jagnięcy

Przygotuj stek! Pyszne, pachnące, bezkonkurencyjne! Stek jagnięcy jest tak samo smaczny jak z innych mięs. Zasada gotowania niewiele się różni. Takie mięso nie pozostawi nikogo obojętnym! Chrupiąca rumiana skórka, zawrotny aromat, soczystość i pikantność są integralnymi składnikami prezentowanego Dania. Tak, mięsa według tego przepisu nie można nazwać opcją dietetyczną. Ale czasami powinieneś rozpieszczać się takimi potrawami, ponieważ jest tak pyszny! A jeśli chodzi o olej: rzepak nie jest konieczny, możesz wziąć oliwę lub sezam.
eeloo4kaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 10 % 3 g
204 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Baraninę myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osusz ręcznikami papierowymi.

2. Zmiażdżony kminek i koper włoski miesza się w jednym małym pojemniku. Następnie pocieramy jagnięcinę powstałą mieszaniną.

3. Sól i pieprz mięso ze wszystkich stron.

4. Rozłóż masło na żeliwnej patelni, wyślij do ognia. Gdy masło się rozpuści, umieść jagnięcinę na patelni.

5. Smażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron. Mięso powinno być dobrze usmażone, stać się intensywnie rumiane.

6. W międzyczasie obieramy czosnek z łuski, kroimy ostrym nożem w bardzo małe kostki.

7. Gdy jagnięcina jest odpowiednio zrumieniona, Dodaj do niej gałązkę tymianku i czosnek. Wlej olej rzepakowy.

8. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj przez 5 minut. A teraz czekamy, aż mięso osiągnie 130 stopni. Nie można obejść się bez termometru do gotowania.

9. Gotową jagnięcinę przenosimy na deskę do krojenia, pozwalamy mięsu oddychać przez 10 minut.

10. Prawie cały tłuszcz spuszczamy z patelni, pozostawiając tylko niewielką ilość-wystarczy łyżka stołowa. Przywróć patelnię do ognia.

11. Szalotki obieramy, a następnie kroimy w krążki. Wysyłamy na patelnię, smażymy do miękkości.

12. Wlej czerwone wytrawne wino do gotowej cebuli, trochę bulionu z kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu, aż ciecz wyparuje o połowę.

13. Jagnięcinę kroimy na kawałki. Następnie doprawiamy go powstałym sosem. Podajemy na stole. Bardzo smaczne z frytkami.

smacznego! Jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy