skład / składniki
metoda gotowania
1. Baraninę myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osusz ręcznikami papierowymi.
2. Zmiażdżony kminek i koper włoski miesza się w jednym małym pojemniku. Następnie pocieramy jagnięcinę powstałą mieszaniną.
3. Sól i pieprz mięso ze wszystkich stron.
4. Rozłóż masło na żeliwnej patelni, wyślij do ognia. Gdy masło się rozpuści, umieść jagnięcinę na patelni.
5. Smażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron. Mięso powinno być dobrze usmażone, stać się intensywnie rumiane.
6. W międzyczasie obieramy czosnek z łuski, kroimy ostrym nożem w bardzo małe kostki.
7. Gdy jagnięcina jest odpowiednio zrumieniona, Dodaj do niej gałązkę tymianku i czosnek. Wlej olej rzepakowy.
8. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj przez 5 minut. A teraz czekamy, aż mięso osiągnie 130 stopni. Nie można obejść się bez termometru do gotowania.
9. Gotową jagnięcinę przenosimy na deskę do krojenia, pozwalamy mięsu oddychać przez 10 minut.
10. Prawie cały tłuszcz spuszczamy z patelni, pozostawiając tylko niewielką ilość-wystarczy łyżka stołowa. Przywróć patelnię do ognia.
11. Szalotki obieramy, a następnie kroimy w krążki. Wysyłamy na patelnię, smażymy do miękkości.
12. Wlej czerwone wytrawne wino do gotowej cebuli, trochę bulionu z kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu, aż ciecz wyparuje o połowę.
13. Jagnięcinę kroimy na kawałki. Następnie doprawiamy go powstałym sosem. Podajemy na stole. Bardzo smaczne z frytkami.
smacznego! Jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g