kalmary w sosie pomidorowym
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Kałamarnice kroimy w pierścienie o szerokości około 1,5-2 cm.
2. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w paski.
3. Obierz czosnek i cebulę, pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki.
4. Na oliwie z oliwek smażymy przygotowane warzywa, aż cebula stanie się przezroczysta, około 5 minut, następnie rozprowadzamy do warzyw i smażymy, aż pierścienie utrzymają kształt.
5. Teraz rozprowadzamy pomidory we własnym soku i sosie pomidorowym, dodajemy również chili bez mielenia, solimy do smaku. Dusić na małym ogniu przez 7-8 godzin, sos powinien się zagotować i stać się bardzo gęsty.
przed podaniem chili wyjmij i posyp naczynie drobno posiekaną natką pietruszki.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g