kalmary w sosie pomidorowym

pikantne danie z kalmarów! Koniecznie spróbuj! Kalmary w sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które można podawać samodzielnie lub jako sos do ryżu. Miłośnicy ostrych papryczek chili można pokroić w pierścienie i nie usuwać przed podaniem-to da potrawie więcej ostrości. Sos pomidorowy w przepisie można bezpiecznie zastąpić kęsem lecho - będzie podwójnie smaczniejszy.
KandinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 53 % 9 g
82 kcal
IG: 22 / 78 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 40 min

1. Kałamarnice kroimy w pierścienie o szerokości około 1,5-2 cm.

2. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w paski.

3. Obierz czosnek i cebulę, pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki.

4. Na oliwie z oliwek smażymy przygotowane warzywa, aż cebula stanie się przezroczysta, około 5 minut, następnie rozprowadzamy do warzyw i smażymy, aż pierścienie utrzymają kształt.

5. Teraz rozprowadzamy pomidory we własnym soku i sosie pomidorowym, dodajemy również chili bez mielenia, solimy do smaku. Dusić na małym ogniu przez 7-8 godzin, sos powinien się zagotować i stać się bardzo gęsty.

przed podaniem chili wyjmij i posyp naczynie drobno posiekaną natką pietruszki.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy