skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Jajka należy ubić solą i cukrem, aż będą "puszyste".
2. Wymieszaj mleko z czystą wodą i podgrzej w kuchence mikrofalowej, aby było ciepłe. Dodaj drożdże, rozpuść je. Dodaj ubite jajka, olej roślinny i mąkę. Ilość mąki może się różnić, jeśli lubisz grubsze naleśniki. Uwielbiam cienkie. Dobrze zagnieść ciasto, aby nie było grudek i umieścić w ciepłym miejscu na 40 minut.
3. Gdy ciasto zwiększy objętość co 2 razy, musisz je ponownie wymieszać, aby nadmiar powietrza wyszedł i ponownie się zbliżył. Następnie nie musisz już mieszać ciasta!!! Aby zachować wszystkie bąbelki.
4. Rozgrzej patelnię, na której pieczesz naleśniki, na pierwszy naleśnik posmaruj olejem roślinnym.
5. proces pieczenia tych naleśników nie różni się od zwykłych. Po prostu musisz spróbować zgarnąć ciasto z dna, nie niszcząc naszych bąbelków. Smażyć z obu stron. Możesz podawać ze śmietaną, roztopionym masłem lub dżemem. W razie potrzeby modne jest zawijanie w nie ulubionego nadzienia. A dla mnie są dobre i tak bez wszystkiego!
6. Zapach i smak tych naleśników jest po prostu nierealny. Po wypróbowaniu tego przepisu raz wziąłem go do mojej kulinarnej skarbonki, a teraz naleśniki gotuję tylko w ten sposób! smacznego!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g