naleśniki maślane

delikatna konsystencja naleśników i ich niesamowity smak przekonają nawet smakoszy. Delikatna konsystencja, smak Na stronie zobaczyłem przepis na cienkie naleśniki drożdżowe na mleku. Nie mam wątpliwości, że przepis jest dobry i sprawdzony. Chcę powiedzieć, jak gotuję takie maślane naleśniki z moimi subtelnościami i niuansami
Helena-RzęskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 59 % 23 g
194 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

1. Jajka należy ubić solą i cukrem, aż będą "puszyste".

2. Wymieszaj mleko z czystą wodą i podgrzej w kuchence mikrofalowej, aby było ciepłe. Dodaj drożdże, rozpuść je. Dodaj ubite jajka, olej roślinny i mąkę. Ilość mąki może się różnić, jeśli lubisz grubsze naleśniki. Uwielbiam cienkie. Dobrze zagnieść ciasto, aby nie było grudek i umieścić w ciepłym miejscu na 40 minut.

3. Gdy ciasto zwiększy objętość co 2 razy, musisz je ponownie wymieszać, aby nadmiar powietrza wyszedł i ponownie się zbliżył. Następnie nie musisz już mieszać ciasta!!! Aby zachować wszystkie bąbelki.

4. Rozgrzej patelnię, na której pieczesz naleśniki, na pierwszy naleśnik posmaruj olejem roślinnym.

5. proces pieczenia tych naleśników nie różni się od zwykłych. Po prostu musisz spróbować zgarnąć ciasto z dna, nie niszcząc naszych bąbelków. Smażyć z obu stron. Możesz podawać ze śmietaną, roztopionym masłem lub dżemem. W razie potrzeby modne jest zawijanie w nie ulubionego nadzienia. A dla mnie są dobre i tak bez wszystkiego!

6. Zapach i smak tych naleśników jest po prostu nierealny. Po wypróbowaniu tego przepisu raz wziąłem go do mojej kulinarnej skarbonki, a teraz naleśniki gotuję tylko w ten sposób! smacznego!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy