skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną i prostą przekąskę w postaci języczków z bakłażana z czosnkiem i pomidorami? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Bakłażan potrzebuje dość dużego, podłużnego. Weź dowolny majonez do smaku.
Krok 2:
Umyj bakłażana, osusz. Pokrój łodygę i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Sól bakłażana i pozostaw na 15 minut. Następnie wytrzyj uwolniony sok serwetkami. Należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
Krok 3:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w małe plasterki.
Krok 4:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Użyłem kolendry i kopru, możesz je zastąpić lub uzupełnić ziołami według własnych upodobań. Na przykład pietruszka, szczypiorek itp. Wybrałem kolendrę, aby nadać przystawce klasyczny kaukaski smak.
Krok 5:
Połącz warzywa z czosnkiem, solą i pieprzem przepuszczonym przez prasę i wymieszaj.
Krok 6:
Bakłażany smażyć na natłuszczonej patelni grillowej z obu stron na dużym ogniu, aż pojawią się wyraźne wzory i miękkie plastry. Możesz smażyć bakłażany na zwykłej patelni, wtedy okażą się bez wzoru, ale nie mniej piękne.
Krok 7:
Przenieś gotowy bakłażan na talerz i ostudź. Jeśli plastry są mocno naoliwione, możesz ułożyć je na serwetkach, aby nadmiar tłuszczu wchłonął się w papier.
Krok 8:
Posmaruj Talerze bakłażana z jednej strony majonezem. Rozłóż trochę posiekanych ziół z czosnkiem na wierzchu. Połóż plasterek pomidora na szerszej krawędzi talerzy.
Krok 9:
Przekręć bakłażana rolkami od szerokiej krawędzi do wąskiej. Im dłuższe są plastry bakłażana,tym mocniejsze będą bułki.
Krok 10:
Przenieś bułki na półmisek do serwowania i podawaj udekorowane ziołami. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g