przystawka z bakłażana z czosnkiem i pomidorami

idealna jasna, świąteczna przekąska na świątecznym stole! Stroiki z bakłażana z czosnkiem i pomidorami przekąska jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są przygotowywane w dwóch rachunkach i wyglądają spektakularnie na każdym stole, zwłaszcza jeśli posyp je ziarnami granatu i udekoruj zielenią.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 73 % 16 g
węglowodany 23 % 5 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną i prostą przekąskę w postaci języczków z bakłażana z czosnkiem i pomidorami? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Bakłażan potrzebuje dość dużego, podłużnego. Weź dowolny majonez do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażana, osusz. Pokrój łodygę i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Sól bakłażana i pozostaw na 15 minut. Następnie wytrzyj uwolniony sok serwetkami. Należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w małe plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Użyłem kolendry i kopru, możesz je zastąpić lub uzupełnić ziołami według własnych upodobań. Na przykład pietruszka, szczypiorek itp. Wybrałem kolendrę, aby nadać przystawce klasyczny kaukaski smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz warzywa z czosnkiem, solą i pieprzem przepuszczonym przez prasę i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bakłażany smażyć na natłuszczonej patelni grillowej z obu stron na dużym ogniu, aż pojawią się wyraźne wzory i miękkie plastry. Możesz smażyć bakłażany na zwykłej patelni, wtedy okażą się bez wzoru, ale nie mniej piękne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotowy bakłażan na talerz i ostudź. Jeśli plastry są mocno naoliwione, możesz ułożyć je na serwetkach, aby nadmiar tłuszczu wchłonął się w papier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj Talerze bakłażana z jednej strony majonezem. Rozłóż trochę posiekanych ziół z czosnkiem na wierzchu. Połóż plasterek pomidora na szerszej krawędzi talerzy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przekręć bakłażana rolkami od szerokiej krawędzi do wąskiej. Im dłuższe są plastry bakłażana,tym mocniejsze będą bułki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś bułki na półmisek do serwowania i podawaj udekorowane ziołami. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy