skład / składniki
metoda gotowania
pokrój filet z indyka w najmniejszą kostkę. Wkładamy do głębokiej miski, dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodaj sól, czarny pieprz i inne przyprawy, jeśli istnieją specjalne preferencje smakowe. Dodaj jedno jajko do powstałego mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj wszystko.
dodaj mąkę, semolinę i drobno posiekane warzywa. Nie będzie zbyt odczuwalny w gotowych naleśnikach, ale nada odrobinę niesamowitego delikatnego smaku. Koperek jest tradycyjnie używany, ale można go zastąpić dowolnym innym, takim jak pietruszka. Zamknij pokrywkę i pozostaw w lodówce na 1 godzinę. Ten czas jest potrzebny mięsu, aby trochę marynować i uzyskać jeszcze bardziej soczysty i delikatny w gotowych kotletach. W ciągu godziny semolina pęcznieje, naleśniki łatwo się uformują i nie stracą kształtu podczas smażenia.
na patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Łyżką nałóż niewielką ilość mielonego mięsa mielonego na patelnię, smaż na złoty kolor (około 5 minut). Następnie odwróć i wykonaj tę samą procedurę po drugiej stronie. Ze względów bezpieczeństwa, szczególnie w żywności dla niemowląt, nie będzie zbyteczne duszenie naleśników. Aby to zrobić, zamknij je pokrywką i pozostaw na minimalnym poziomie ogrzewania przez 5-7 minut.
tosty z indyka układamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju po usmażeniu. W tym czasie po prostu trochę ostygną, a dzieci mogą je jeść bez ryzyka poparzenia.
naleśniki z indyka podajemy w połączeniu z dowolnym dostępnym dodatkiem (tłuczone ziemniaki, makaron, płatki zbożowe są idealne) lub uzupełniamy domowym sosem. Najlepsze są natychmiast po ugotowaniu, gorące, ale także lekko schłodzone, nadal są bardzo smaczne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g