placki z indyka

pyszne drugie danie! Gotuj z miłością! Placki z indyka z dowolnym dodatkiem lub sosem mogą równie dobrze zastąpić jeden z głównych posiłków zarówno u dorosłych, jak i małych dzieci. Lekkie i soczyste, smaczne i zrównoważone w składzie, łatwe do żucia i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba gotować całej porcji na raz, można pozostawić w pojemniku w lodówce i smażyć w razie potrzeby przez jeden dzień.
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 23 % 6 g
135 kcal
IG: 17 / 33 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

pokrój filet z indyka w najmniejszą kostkę. Wkładamy do głębokiej miski, dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodaj sól, czarny pieprz i inne przyprawy, jeśli istnieją specjalne preferencje smakowe. Dodaj jedno jajko do powstałego mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj wszystko.

dodaj mąkę, semolinę i drobno posiekane warzywa. Nie będzie zbyt odczuwalny w gotowych naleśnikach, ale nada odrobinę niesamowitego delikatnego smaku. Koperek jest tradycyjnie używany, ale można go zastąpić dowolnym innym, takim jak pietruszka. Zamknij pokrywkę i pozostaw w lodówce na 1 godzinę. Ten czas jest potrzebny mięsu, aby trochę marynować i uzyskać jeszcze bardziej soczysty i delikatny w gotowych kotletach. W ciągu godziny semolina pęcznieje, naleśniki łatwo się uformują i nie stracą kształtu podczas smażenia.

na patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Łyżką nałóż niewielką ilość mielonego mięsa mielonego na patelnię, smaż na złoty kolor (około 5 minut). Następnie odwróć i wykonaj tę samą procedurę po drugiej stronie. Ze względów bezpieczeństwa, szczególnie w żywności dla niemowląt, nie będzie zbyteczne duszenie naleśników. Aby to zrobić, zamknij je pokrywką i pozostaw na minimalnym poziomie ogrzewania przez 5-7 minut.

tosty z indyka układamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju po usmażeniu. W tym czasie po prostu trochę ostygną, a dzieci mogą je jeść bez ryzyka poparzenia.

naleśniki z indyka podajemy w połączeniu z dowolnym dostępnym dodatkiem (tłuczone ziemniaki, makaron, płatki zbożowe są idealne) lub uzupełniamy domowym sosem. Najlepsze są natychmiast po ugotowaniu, gorące, ale także lekko schłodzone, nadal są bardzo smaczne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy