kaczka w winie z ziemniakami

Zaskocz swoją rodzinę pyszną kolacją! Apetyczny i sycący! Udka z kaczki z ziemniakami to kompletne danie na lunch lub kolację. Nie musisz uzupełniać takiego dania, z wyjątkiem porcji sałatki ze świeżych warzyw. Chociaż bez sałatki świeża kolendra, mięta i szczypiorek doskonale witaminizują i wzbogacają danie. Nogi są różowe i pachnące, bajka, a nie danie!
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 38 % 12 g
węglowodany 41 % 13 g
183 kcal
IG: 77 / 0 / 23

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Przede wszystkim przygotujemy nogi kaczki: dokładnie umyj je pod bieżącą wodą, wysusz.

2. A teraz musisz wycisnąć z nich nadmiar tłuszczu. Aby to zrobić, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozłóż udka na ruszcie, zainstaluj w piekarniku pośrodku. Pod spodem zastępujemy blachę do zbierania tłuszczu. Gotuj udka przez 15 minut, a następnie odwróć na drugą stronę i gotuj przez kolejne 5-10 minut.

3. W międzyczasie obieramy czosnek, kroimy w cienkie plasterki. Obierz imbir, zetrzyj na drobnej tarce.

4. Zdejmij nogi z rusztu i umieść je na patelni z grubym dnem. Wlej tłuszcz do miski.

5. Dodaj czosnek i imbir do udek, wyślij patelnię do ognia, gotuj przez 1-2 minuty. A teraz dodaj anyż, wlej ryż i czerwone wino, a także bulion z kurczaka.

6. Doprawiamy sosem sojowym i równoważymy równowagę smakową brązowym cukrem. Doprowadź sos do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj kaczkę przez 50 minut.

7. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w dużą kostkę. Włóż ziemniaki do rondla, napełnij zimną wodą, sól do smaku. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy przez 5 minut od momentu wrzenia.

8. Odcedź bulion i połóż ziemniaki na patelni do nóg. W razie potrzeby wraz z ziemniakami można dodać część roztopionego tłuszczu. Dostosuj ilość do smaku.

9. Smaż ziemniaki z udkami przez 3-4 minuty, aż będą złote i chrupiące.

10. Papryczki chili myjemy, obieramy z nasion. Pokrój go w cienkie paski. Moja zielona cebula, kolendra i mięta, lekko sucha. Posiekaj cebulę, dowolnie rozerwij kolendrę rękami, pozostaw liście mięty w całości.

11. Rozłóż ziemniaki i udka na półmisku, uzupełnij chili, zieloną cebulą, kolendrą i miętą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Kacze udka - 405   kcal/100g
  • Udka z kaczki smażone - 266   kcal/100g

Podobne przepisy