skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim przygotujemy nogi kaczki: dokładnie umyj je pod bieżącą wodą, wysusz.
2. A teraz musisz wycisnąć z nich nadmiar tłuszczu. Aby to zrobić, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozłóż udka na ruszcie, zainstaluj w piekarniku pośrodku. Pod spodem zastępujemy blachę do zbierania tłuszczu. Gotuj udka przez 15 minut, a następnie odwróć na drugą stronę i gotuj przez kolejne 5-10 minut.
3. W międzyczasie obieramy czosnek, kroimy w cienkie plasterki. Obierz imbir, zetrzyj na drobnej tarce.
4. Zdejmij nogi z rusztu i umieść je na patelni z grubym dnem. Wlej tłuszcz do miski.
5. Dodaj czosnek i imbir do udek, wyślij patelnię do ognia, gotuj przez 1-2 minuty. A teraz dodaj anyż, wlej ryż i czerwone wino, a także bulion z kurczaka.
6. Doprawiamy sosem sojowym i równoważymy równowagę smakową brązowym cukrem. Doprowadź sos do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj kaczkę przez 50 minut.
7. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w dużą kostkę. Włóż ziemniaki do rondla, napełnij zimną wodą, sól do smaku. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy przez 5 minut od momentu wrzenia.
8. Odcedź bulion i połóż ziemniaki na patelni do nóg. W razie potrzeby wraz z ziemniakami można dodać część roztopionego tłuszczu. Dostosuj ilość do smaku.
9. Smaż ziemniaki z udkami przez 3-4 minuty, aż będą złote i chrupiące.
10. Papryczki chili myjemy, obieramy z nasion. Pokrój go w cienkie paski. Moja zielona cebula, kolendra i mięta, lekko sucha. Posiekaj cebulę, dowolnie rozerwij kolendrę rękami, pozostaw liście mięty w całości.
11. Rozłóż ziemniaki i udka na półmisku, uzupełnij chili, zieloną cebulą, kolendrą i miętą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Kacze udka - 405 kcal/100g
- Udka z kaczki smażone - 266 kcal/100g