skład / składniki
metoda gotowania
1. Załóż ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj drożdże, trochę ciepłego mleka, łyżkę cukru i sól. Dodaj przesianą mąkę z odmierzonej ilości i doprowadź ciasto do gęstości śmietany. Dobrze wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. Zajmuje to od 10 minut do pół godziny. Ciasto jest gotowe, gdy czapka uniosła się i właśnie zaczęła spadać w środku.
2. Zagnieść ciasto. Aby to zrobić, dodaj pozostałe ciepłe mleko, cukier, olej słonecznikowy do ciasta i dobrze wymieszaj. Następnie partiami dodaj 4 szklanki (250 ml to 640 g) mąki i zagnieść miękkie ciasto. Okaże się lepki. Przykryj i odstaw na około 2 razy (to 40-70 minut). Zagnieść gotowe ciasto na posypanym mąką stole i uformować okrągłe podstawy pasztecików. Rozwałkuj je wałkiem do ciasta.
3. Uformuj paszteciki. Na każdą bazę testową połóż łyżkę jagód (nie można ich rozmrozić, jeśli w ogóle) i pół łyżeczki cukru (spójrz na słodycz jagód). Przyklej krawędź, składając okrąg na pół. Zaprasować.
4. Smażyć placki na patelni rozgrzanej olejem. Lepiej smażyć na średnim ogniu, w razie potrzeby i gotowe, obracając placki na drugą stronę. Połóż gotowe ciasta na serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g





