Czelogacz pieczony w piekarniku

niesamowicie pyszne mięso z kością pieczone w piekarniku! Delikatne, soczyste, aromatyczne pieczone mięso doskonale komponuje się z piwem i mocnym alkoholem. Pasuje do każdego przystawki. Podoba się wszystkim już od zapachu!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 68 % 23 g
węglowodany 3 % 1 g
262 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 25 min

1. Każdy kawałek wieprzowiny z kością należy posolić, posypać suchymi przyprawami według własnego gustu. Wetrzyj przyprawy i sól w mięso rękami, a następnie włóż je do odpowiedniego pojemnika, najlepiej nie plastikowego.

2. Napełnij mięso piwem, pozwól mu marynować przez 2-3 godziny.

3. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż w nim kawałki mięsa z obu stron na złoty kolor (dosłownie 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej).

4. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i włóż do niego smażone mięso.

5. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz mięso przez 1 godzinę.

Chelogach jest gotowy! Możesz podawać go z różnymi dodatkami, warzywami, ulubionymi sosami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy