Czelogacz pieczony w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Każdy kawałek wieprzowiny z kością należy posolić, posypać suchymi przyprawami według własnego gustu. Wetrzyj przyprawy i sól w mięso rękami, a następnie włóż je do odpowiedniego pojemnika, najlepiej nie plastikowego.
2. Napełnij mięso piwem, pozwól mu marynować przez 2-3 godziny.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż w nim kawałki mięsa z obu stron na złoty kolor (dosłownie 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej).
4. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i włóż do niego smażone mięso.
5. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz mięso przez 1 godzinę.
Chelogach jest gotowy! Możesz podawać go z różnymi dodatkami, warzywami, ulubionymi sosami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g