skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Oomlet nadziewany pomidorami i papryką? Produkty Znalezione w kraju. Zetrzyj ser. Drobno posiekaj szynkę, pomidor, paprykę.
Krok 2:
Ubij jajka z mlekiem, mąką, pieprzem, solą. Ponieważ jajka są różne-małe, duże, zawsze dodaję mleko do omletu w ten sposób: biorę połowę skorupy z jajka i wlewam do niego mleko, ile jajek jest używanych, tyle połówek z mlekiem. Na 3 jajka 3 połówki skorupy z mlekiem
Krok 3:
Wlej mieszaninę na patelnię. Na średnim ogniu podsmaż trochę
Krok 4:
Gdy omlet zacznie poruszać się po patelni, połóż nadzienie na połowie omletu. Rozłóż nadzienie tak, aby w linii prostej było kontynuacją uchwytu z patelni, patrz zdjęcie
Krok 5:
Przykryj nadzienie drugą połówką. Smażyć trochę
Krok 6:
Przełóż nadziewany omlet na talerz, tak aby okrągła krawędź była zwinięta. Omlet jest gotowy. Soczysty, pyszny. Mała wskazówka-omlet z 2 jajek to wystarczająca porcja dla pań i łatwiej się przewraca.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g