skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie. Wątróbkę drobiową, jeśli była zamrożona, rozmrażamy, myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu i folii. Pokrój wątróbkę drobiową na kawałki, ale nie powinny być zbyt małe, wystarczy pokroić na 3-4 kawałki, aby nie wysuszyć jej podczas smażenia. Ponownie spłucz go, aby usunąć krew, pozwól wodzie całkowicie spłynąć z produktu.
Krok 2:
Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
Krok 3:
Marchewki umyć, obrać, zetrzeć lub pokroić w paski lub małe kostki, poprawi smak potrawy, nada jej przyjemną, lekką słodycz.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Rozłóż na nim cebulę, smaż we wrzącym oleju, aż będzie przezroczysta.
Krok 5:
Wyślij marchewkę na patelnię do cebuli. Smażyć warzywa razem, mieszając szpatułką, na średnim ogniu. Dusić warzywa na ogniu pod pokrywką przez około 15 minut, marchewki powinny stać się miękkie. Wątróbka drobiowa gotuje się dość szybko, więc warzywa w momencie dodawania powinny być miękkie, w przeciwnym razie okaże się, że warzywa pozostaną twarde, a wątroba wyschnie na patelni.
Krok 6:
Włóż ugotowaną wątróbkę drobiową na patelnię. Dodaj przyprawy: sól, czarny pieprz, w razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Mieszać. Smażyć na średnim ogniu przez około 3 minuty, ciągle mieszając szpatułką. Wątroba powinna zmienić kolor.
Krok 7:
Przygotuj nadzienie kwaśną śmietaną. W misce zmiel śmietanę z mąką pszenną, aż będzie gładka, bez grudek, masa. Wlej zimną czystą wodę do miski z sosem, wymieszaj. Wlej mieszaninę na patelnię z wątróbką drobiową. Natychmiast zaczynamy mieszać, aby mąka nie przykleiła się i nie przypaliła do dna patelni. Dusić wątrobę w sosie, bez przykrywania patelni pokrywką, około 10 minut. Wyłącz ogień. Podajemy danie do stołu, z dodatkami do smaku. Smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g