wątróbka drobiowa z makaronem

świetny dodatek do każdego przystawki-pyszny, soczysty i sycący! Wątróbka drobiowa jest podstawą wielu pysznych i ciekawych potraw. Jednym z najbardziej udanych dań jest sos z wątróbki drobiowej ze śmietaną i cebulą. Po pierwsze, wątróbka drobiowa duszona w śmietanie jest bardzo delikatna, miękka i smaczna. Po drugie, SOS uzyskany w wyniku duszenia wątróbki drobiowej w śmietanie dobrze uzupełnia danie i sprawia, że każdy dodatek jest soczysty i smaczniejszy.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 16 % 3 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie. Wątróbkę drobiową, jeśli była zamrożona, rozmrażamy, myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu i folii. Pokrój wątróbkę drobiową na kawałki, ale nie powinny być zbyt małe, wystarczy pokroić na 3-4 kawałki, aby nie wysuszyć jej podczas smażenia. Ponownie spłucz go, aby usunąć krew, pozwól wodzie całkowicie spłynąć z produktu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki umyć, obrać, zetrzeć lub pokroić w paski lub małe kostki, poprawi smak potrawy, nada jej przyjemną, lekką słodycz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Rozłóż na nim cebulę, smaż we wrzącym oleju, aż będzie przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij marchewkę na patelnię do cebuli. Smażyć warzywa razem, mieszając szpatułką, na średnim ogniu. Dusić warzywa na ogniu pod pokrywką przez około 15 minut, marchewki powinny stać się miękkie. Wątróbka drobiowa gotuje się dość szybko, więc warzywa w momencie dodawania powinny być miękkie, w przeciwnym razie okaże się, że warzywa pozostaną twarde, a wątroba wyschnie na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ugotowaną wątróbkę drobiową na patelnię. Dodaj przyprawy: sól, czarny pieprz, w razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Mieszać. Smażyć na średnim ogniu przez około 3 minuty, ciągle mieszając szpatułką. Wątroba powinna zmienić kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj nadzienie kwaśną śmietaną. W misce zmiel śmietanę z mąką pszenną, aż będzie gładka, bez grudek, masa. Wlej zimną czystą wodę do miski z sosem, wymieszaj. Wlej mieszaninę na patelnię z wątróbką drobiową. Natychmiast zaczynamy mieszać, aby mąka nie przykleiła się i nie przypaliła do dna patelni. Dusić wątrobę w sosie, bez przykrywania patelni pokrywką, około 10 minut. Wyłącz ogień. Podajemy danie do stołu, z dodatkami do smaku. Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy