bujne placki z jabłkami na mleku

pachnące placki jabłkowe dla całej rodziny. Te naleśniki mogą zadowolić całą rodzinę, nie poświęcając dużo czasu na gotowanie. Okazują się przewiewne, umiarkowanie słodkie i smaczne. Dzięki owocom w środku takie naleśniki są jak soczysty deser o aromacie pieczonych jabłek.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 67 % 32 g
248 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta drożdżowego. Do ciepłego mleka (nie więcej niż 55 stopni) wlej suche drożdże, wymieszaj i pozostaw na kilka minut, podczas gdy pozostałe składniki zostaną zmieszane, aby drożdże lekko się aktywowały. Na powierzchni powinna pojawić się "Czapka".

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce rozbij dwa surowe jajka, dodaj cukier i ubij je mikserem lub trzepaczką na Jasną, puszystą masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło i ostudź. Do ubitych jajek dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli i schłodzone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej drożdże z mlekiem do przygotowanej masy. Zagnieść ciasto. Okazuje się gęsty, ale lepki, podobnie jak ciasto na naleśniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj miskę ciasta wilgotnym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 45 minut. W tym czasie ciasto na naleśniki z jabłkami powinno wzrosnąć 2-3 razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jabłka do naleśników lepiej wybrać słodkie i nie twarde. Wziąłem proste jabłka sezonowe. Obierz jabłka, usuń rdzeń i pokrój w pierścienie. Lub najpierw pokrój w pierścienie, a następnie usuń rdzeń nożem. Wlej cukier do płaskiej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wlej część oleju roślinnego. Najpierw zanurz okrąg jabłka w cukrze, a następnie w cieście i umieść na patelni niezbyt blisko siebie. Smaż naleśniki z jabłkami najpierw przez kilka minut z jednej strony na złoty kolor, a następnie delikatnie odwróć, az drugiej strony do miękkości (gotowe naleśniki nie powinny mieć surowych krawędzi). Więc usmaż wszystkie naleśniki, w razie potrzeby dodając olej roślinny na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe naleśniki z jabłkami podawaj natychmiast, są również dobre w ciepłej i schłodzonej formie. Do naleśników można zaoferować szklankę mleka lub herbaty, a także miód, dżem lub śmietanę.

naleśniki z jabłkami okazały się bardzo smaczne. Dzięki temu, że jabłko jest w środku bez skórki, po prostu rozpływa się w ustach. Oczywiście jabłka nie powinny wybierać zbyt twardych i kwaśnych. Takie naleśniki przypadną do gustu całej rodzinie, zwłaszcza dzieciom, moje bardzo je lubiły.
jedyną rzeczą jest to, że następnym razem spróbowałbym zmniejszyć ilość drożdży, jak na mój gust są bardzo odczuwalne w gotowych naleśnikach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy