skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta drożdżowego. Do ciepłego mleka (nie więcej niż 55 stopni) wlej suche drożdże, wymieszaj i pozostaw na kilka minut, podczas gdy pozostałe składniki zostaną zmieszane, aby drożdże lekko się aktywowały. Na powierzchni powinna pojawić się "Czapka".
Krok 2:
W głębokiej misce rozbij dwa surowe jajka, dodaj cukier i ubij je mikserem lub trzepaczką na Jasną, puszystą masę.
Krok 3:
Roztop masło i ostudź. Do ubitych jajek dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli i schłodzone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Wlej drożdże z mlekiem do przygotowanej masy. Zagnieść ciasto. Okazuje się gęsty, ale lepki, podobnie jak ciasto na naleśniki.
Krok 5:
Przykryj miskę ciasta wilgotnym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 45 minut. W tym czasie ciasto na naleśniki z jabłkami powinno wzrosnąć 2-3 razy.
Krok 6:
Jabłka do naleśników lepiej wybrać słodkie i nie twarde. Wziąłem proste jabłka sezonowe. Obierz jabłka, usuń rdzeń i pokrój w pierścienie. Lub najpierw pokrój w pierścienie, a następnie usuń rdzeń nożem. Wlej cukier do płaskiej miski.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wlej część oleju roślinnego. Najpierw zanurz okrąg jabłka w cukrze, a następnie w cieście i umieść na patelni niezbyt blisko siebie. Smaż naleśniki z jabłkami najpierw przez kilka minut z jednej strony na złoty kolor, a następnie delikatnie odwróć, az drugiej strony do miękkości (gotowe naleśniki nie powinny mieć surowych krawędzi). Więc usmaż wszystkie naleśniki, w razie potrzeby dodając olej roślinny na patelnię.
Krok 8:
Gotowe naleśniki z jabłkami podawaj natychmiast, są również dobre w ciepłej i schłodzonej formie. Do naleśników można zaoferować szklankę mleka lub herbaty, a także miód, dżem lub śmietanę.
naleśniki z jabłkami okazały się bardzo smaczne. Dzięki temu, że jabłko jest w środku bez skórki, po prostu rozpływa się w ustach. Oczywiście jabłka nie powinny wybierać zbyt twardych i kwaśnych. Takie naleśniki przypadną do gustu całej rodzinie, zwłaszcza dzieciom, moje bardzo je lubiły.
jedyną rzeczą jest to, że następnym razem spróbowałbym zmniejszyć ilość drożdży, jak na mój gust są bardzo odczuwalne w gotowych naleśnikach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g