skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszoną pierś z kurczaka z warzywami? Przygotuj składniki zgodnie z listą. W zależności od smaku, pożądania i dostępności możesz zmienić zestaw warzyw. Lepiej kupić schłodzoną pierś z kurczaka, taki produkt będzie bardziej soczysty. Umyj go i pokrój w małe kostki.
Krok 2:
Umyj bakłażany i pokrój je również w małe kostki. Jeśli warzywo ma określoną gorycz, można je usunąć, mocząc warzywo w solonym roztworze. Mój bakłażan nie jest gorzki, więc nie wymaga specjalnego przygotowania.
Krok 3:
Cukinia jest lepiej używana młodo — jest delikatniejsza, smaczniejsza i zawiera więcej składników odżywczych. Pokrój go również w kostkę. Jeśli chcesz, możesz dodać ziemniaki do potrawy, ale sprawi, że będzie bardziej pożywny i kaloryczny. Ta opcja jest odpowiednia dla całej rodziny, zwłaszcza tam, gdzie są mężczyźni. Panie siedzące bez diety nie powinny dodawać ziemniaków do potrawy.
Krok 4:
Umyj, obierz i posiekaj marchewki w dowolny sposób-na tarce, nożem na kawałki dowolnej wielkości. Lubię, gdy wszystkie składniki są krojone w ten sam sposób, więc kroję wszystko w kostkę. Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ na małe kawałki. Jeśli pomidory mają gęstą, szorstką skórkę, lepiej ją usunąć.
Krok 5:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, podgrzej go. Umieść cebulę na patelni, smaż ją na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta.
Krok 6:
Wyślij mięso z kurczaka do cebuli, wymieszaj i smaż wszystko razem, aż mięso stanie się białe. W razie potrzeby można smażyć, aż mięso nabierze rumianej skórki, ale w tym przypadku danie stanie się mniej przydatne.
Krok 7:
Wyjmij filet z kurczaka z cebulą z patelni. Wyślij bakłażany na tę patelnię na pozostałym oleju, smaż je, aż będą lekko rumiane.
Krok 8:
Włóż smażoną pierś z kurczaka na patelnię, dodaj resztę warzyw i przypraw do smaku: sól i czarny pieprz, w razie potrzeby możesz dodać słodką paprykę lub inną przyprawę. Mieszaj i smaż potrawy na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aby warzywa wypuściły sok.
Krok 9:
Następnie wlej wodę do warzyw i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Ciecz powinna prawie całkowicie odparować. Danie jest gotowe. Podaj go do stołu. Smacznego!
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g