duszona pierś z kurczaka z warzywami

Szybki, prosty, niskokaloryczny, bardzo smaczny! Duszona pierś z kurczaka z warzywami to danie, które można bezpiecznie nazwać zdrowym i dietetycznym. Sposób przygotowania-duszenie, a także zestaw produktów pozwalają włączyć go do menu osobom dbającym o ich odżywianie i sylwetkę, a także dzieciom i osobom starszym.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 6 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 31 % 4 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszoną pierś z kurczaka z warzywami? Przygotuj składniki zgodnie z listą. W zależności od smaku, pożądania i dostępności możesz zmienić zestaw warzyw. Lepiej kupić schłodzoną pierś z kurczaka, taki produkt będzie bardziej soczysty. Umyj go i pokrój w małe kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażany i pokrój je również w małe kostki. Jeśli warzywo ma określoną gorycz, można je usunąć, mocząc warzywo w solonym roztworze. Mój bakłażan nie jest gorzki, więc nie wymaga specjalnego przygotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinia jest lepiej używana młodo — jest delikatniejsza, smaczniejsza i zawiera więcej składników odżywczych. Pokrój go również w kostkę. Jeśli chcesz, możesz dodać ziemniaki do potrawy, ale sprawi, że będzie bardziej pożywny i kaloryczny. Ta opcja jest odpowiednia dla całej rodziny, zwłaszcza tam, gdzie są mężczyźni. Panie siedzące bez diety nie powinny dodawać ziemniaków do potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj, obierz i posiekaj marchewki w dowolny sposób-na tarce, nożem na kawałki dowolnej wielkości. Lubię, gdy wszystkie składniki są krojone w ten sam sposób, więc kroję wszystko w kostkę. Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ na małe kawałki. Jeśli pomidory mają gęstą, szorstką skórkę, lepiej ją usunąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, podgrzej go. Umieść cebulę na patelni, smaż ją na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij mięso z kurczaka do cebuli, wymieszaj i smaż wszystko razem, aż mięso stanie się białe. W razie potrzeby można smażyć, aż mięso nabierze rumianej skórki, ale w tym przypadku danie stanie się mniej przydatne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij filet z kurczaka z cebulą z patelni. Wyślij bakłażany na tę patelnię na pozostałym oleju, smaż je, aż będą lekko rumiane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż smażoną pierś z kurczaka na patelnię, dodaj resztę warzyw i przypraw do smaku: sól i czarny pieprz, w razie potrzeby możesz dodać słodką paprykę lub inną przyprawę. Mieszaj i smaż potrawy na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aby warzywa wypuściły sok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wlej wodę do warzyw i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Ciecz powinna prawie całkowicie odparować. Danie jest gotowe. Podaj go do stołu. Smacznego!

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy