skład / składniki
metoda gotowania
obierz cebulę i pokrój na duże kawałki. Mięso wieprzowe jest dokładnie myte, po czym kroimy je na duże kawałki i przewijamy przez maszynę do mięsa wraz z wcześniej pokrojoną cebulą. Do powstałego mięsa mielonego dodajemy przyprawy i przyprawy przeznaczone do mięsa według własnych upodobań, a także sól i trochę mielonego pieprzu. Następnie wlej trochę wody gazowanej (dodaje blasku kotletom) i dobrze zagniataj wszystkie składniki, aby wszystkie przyprawy były równomiernie rozłożone w całym mięsie mielonym. Przykryj pojemnik mięsem mielonym pokrywką lub folią spożywczą i włóż do lodówki, aby mięso mielone wchłonęło wszystkie aromatyczne przyprawy. Najlepiej zostawić mięso mielone w lodówce na całą noc i dopiero następnego dnia ugotować kotlety.
teraz zaczynamy tworzyć same kotlety. Zróbmy je w okrągłym kształcie. Aby to zrobić, połóż arkusz pergaminu na desce, dobrze nasmaruj go olejem i umieść na nim metalowy pierścień. W którym rozprowadzamy pachnącą mieloną wieprzowinę, wyrównujemy ją, dociskając okrągłym agrestem (przymocowanym do pierścienia). Następnie ostrożnie wyjmij pierścień i usuń agrest. Zacznijmy tworzyć następny kotlet ... kotlety nie powinny mieć więcej niż 2 centymetry grubości. Uformowane kotlety wysyłamy na chwilę do zamrażarki. Aby tylko " złapali "(nie ma potrzeby zamrażania!!!). Zasadniczo kotlety można formować w dowolny inny kształt i bez użycia specjalnych narzędzi, po prostu okazują się bardziej schludne.
teraz podgrzej grill elektryczny, smarując go odrobiną oliwy z oliwek. Gdy tylko powierzchnia grilla jest wystarczająco rozgrzana, kładziemy na niej kotlety i smażymy je na złoty, rumiany, tosty i piękne paski. Smażone kotlety podawane są natychmiast na gorąco, doskonałym dodatkiem do warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g