kotlety na grillu elektrycznym

podawaj pyszne paszteciki w paski, podając je z warzywami. Wypróbuj te soczyste i miękkie kotlety wieprzowe, które nie wymagają dużo czasu i wysiłku. Doskonałym dodatkiem do kotletów będą warzywa. I nie ma znaczenia, czy będą świeże, duszone, czy też smażone na grillu, w formie sałatki lub w innej wersji.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 58 % 19 g
węglowodany 6 % 2 g
224 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

obierz cebulę i pokrój na duże kawałki. Mięso wieprzowe jest dokładnie myte, po czym kroimy je na duże kawałki i przewijamy przez maszynę do mięsa wraz z wcześniej pokrojoną cebulą. Do powstałego mięsa mielonego dodajemy przyprawy i przyprawy przeznaczone do mięsa według własnych upodobań, a także sól i trochę mielonego pieprzu. Następnie wlej trochę wody gazowanej (dodaje blasku kotletom) i dobrze zagniataj wszystkie składniki, aby wszystkie przyprawy były równomiernie rozłożone w całym mięsie mielonym. Przykryj pojemnik mięsem mielonym pokrywką lub folią spożywczą i włóż do lodówki, aby mięso mielone wchłonęło wszystkie aromatyczne przyprawy. Najlepiej zostawić mięso mielone w lodówce na całą noc i dopiero następnego dnia ugotować kotlety.
teraz zaczynamy tworzyć same kotlety. Zróbmy je w okrągłym kształcie. Aby to zrobić, połóż arkusz pergaminu na desce, dobrze nasmaruj go olejem i umieść na nim metalowy pierścień. W którym rozprowadzamy pachnącą mieloną wieprzowinę, wyrównujemy ją, dociskając okrągłym agrestem (przymocowanym do pierścienia). Następnie ostrożnie wyjmij pierścień i usuń agrest. Zacznijmy tworzyć następny kotlet ... kotlety nie powinny mieć więcej niż 2 centymetry grubości. Uformowane kotlety wysyłamy na chwilę do zamrażarki. Aby tylko " złapali "(nie ma potrzeby zamrażania!!!). Zasadniczo kotlety można formować w dowolny inny kształt i bez użycia specjalnych narzędzi, po prostu okazują się bardziej schludne.
teraz podgrzej grill elektryczny, smarując go odrobiną oliwy z oliwek. Gdy tylko powierzchnia grilla jest wystarczająco rozgrzana, kładziemy na niej kotlety i smażymy je na złoty, rumiany, tosty i piękne paski. Smażone kotlety podawane są natychmiast na gorąco, doskonałym dodatkiem do warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy