filet z kurczaka w sosie pomidorowym

Dowiedz się, jak gotować kurczaka pyszne i apetyczne! Filet z kurczaka duszony w sosie pomidorowym jest niezwykle delikatny w smaku. Wytrawne białe wino i kapary nadają potrawie pikanterii. Połączenie składników jest po prostu wspaniałe! Pomidory należy wybrać maksymalnie Dojrzałe, z dużą ilością soczystego miąższu. Jeśli nie ma świeżych pomidorów, możesz użyć puszki we własnym soku, są idealne. Koncentrat pomidorowy można wykorzystać w domu lub kupić. Oczywiście domowy makaron jest priorytetem, smaczniejszy i odpowiednio zdrowszy.
lika7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 9 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 19 % 3 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Dokładnie umyj filet z kurczaka pod bieżącą wodą. Następnie osusz bkmażowymi ręcznikami. Pocieramy każdą filet z obu stron solą i pieprzem. Lepiej jest wziąć świeżo zmielony pieprz, jest znacznie bardziej aromatyczny niż gotowa przyprawa.

2. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, tutaj rozprowadź kawałek masła, Wyślij do ognia. Pozwól olejom połączyć się.

3. Gdy masło całkowicie się rozpuści, połóż filet z kurczaka na patelni. Smażyć na średnim ogniu, często przewracać na jedną lub drugą stronę. W ten sposób gotuj przez 5 minut. Na kurczaku powinien pojawić się Lekki złoty rumieniec.

4. Obierz szalotkę, umyj. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Obierz również czosnek, przepuść przez prasę. W razie potrzeby możesz zetrzeć czosnek na drobnej tarce. Rozłóż czosnek i cebulę na kurczaku. Smażyć przez 1-2 minuty.

5. Pomidory myjemy pod bieżącą wodą, wycinamy miejsce mocowania łodygi. Przygotowane pomidory kroimy w drobną kostkę. Jeśli pomidory są gęste ze sztywną skórką, lepiej je usunąć. Aby to zrobić, musisz wykonać nacięcie w kształcie krzyża na każdym owocu i parzyć wrzącą wodą. Następnie zalej lodowatą wodą. Ta procedura pomoże szybko usunąć skórę.

6. Połóż pokrojone pomidory na patelni, tutaj Dodaj koncentrat pomidorowy, kapary i drobno posiekany estragon. Oliwki kroimy w pierścienie, układamy tutaj.

7. Wlej białe wytrawne wino i ocet z czerwonego wina do wszystkich składników. Mieszać.

8. Od czasu do czasu mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Następnie przykryj patelnię pokrywką i pozostaw mięso do duszenia przez 20-25 minut.

9. W razie potrzeby przed podaniem udekoruj danie świeżą miętą.

podawaj z dodatkiem ryżu lub ziemniaków lub z dowolnym innym dodatkiem do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy