skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj filet z kurczaka pod bieżącą wodą. Następnie osusz bkmażowymi ręcznikami. Pocieramy każdą filet z obu stron solą i pieprzem. Lepiej jest wziąć świeżo zmielony pieprz, jest znacznie bardziej aromatyczny niż gotowa przyprawa.
2. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, tutaj rozprowadź kawałek masła, Wyślij do ognia. Pozwól olejom połączyć się.
3. Gdy masło całkowicie się rozpuści, połóż filet z kurczaka na patelni. Smażyć na średnim ogniu, często przewracać na jedną lub drugą stronę. W ten sposób gotuj przez 5 minut. Na kurczaku powinien pojawić się Lekki złoty rumieniec.
4. Obierz szalotkę, umyj. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Obierz również czosnek, przepuść przez prasę. W razie potrzeby możesz zetrzeć czosnek na drobnej tarce. Rozłóż czosnek i cebulę na kurczaku. Smażyć przez 1-2 minuty.
5. Pomidory myjemy pod bieżącą wodą, wycinamy miejsce mocowania łodygi. Przygotowane pomidory kroimy w drobną kostkę. Jeśli pomidory są gęste ze sztywną skórką, lepiej je usunąć. Aby to zrobić, musisz wykonać nacięcie w kształcie krzyża na każdym owocu i parzyć wrzącą wodą. Następnie zalej lodowatą wodą. Ta procedura pomoże szybko usunąć skórę.
6. Połóż pokrojone pomidory na patelni, tutaj Dodaj koncentrat pomidorowy, kapary i drobno posiekany estragon. Oliwki kroimy w pierścienie, układamy tutaj.
7. Wlej białe wytrawne wino i ocet z czerwonego wina do wszystkich składników. Mieszać.
8. Od czasu do czasu mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Następnie przykryj patelnię pokrywką i pozostaw mięso do duszenia przez 20-25 minut.
9. W razie potrzeby przed podaniem udekoruj danie świeżą miętą.
podawaj z dodatkiem ryżu lub ziemniaków lub z dowolnym innym dodatkiem do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g