skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę i mleko do miski, w której zagniatamy ciasto. Miska powinna być wystarczająco głęboka.
2. Rozbijamy jaja kurze w osobnej misce, wlewamy do nich cukier, masujemy do uzyskania gładkości. Można to zrobić za pomocą ręcznej trzepaczki lub widelca stołowego.
3. Rozłóż masę jajeczną w misce z płynnymi składnikami, wymieszaj. Natychmiast dodaj stopione masło i szczyptę soli. Mieszać.
4. A teraz przesiej mąkę do powstałej masy. Zagnieść gładkie ciasto. Aby uniknąć grudek, lepiej zagnieść ciasto mikserem elektrycznym lub ręczną trzepaczką. Pierwsza opcja pozwoli zaoszczędzić czas.
5. Wysyłamy miskę ciasta do lodówki na 1 godzinę. A po określonym czasie wyjmujemy ciasto. Patelnię z nieprzywierającą powłoką wysyłamy do ognia. Za pomocą chochli wlej trochę ciasta na rozgrzaną patelnię, rozprowadź na powierzchni.
6. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Około 1-2 minuty z każdej strony. Jeśli patelnia jest dobra, z powłoką nieprzywierającą, nie trzeba dodawać oleju podczas smażenia. W przeciwnym razie może być potrzebny, ale nie w dużych ilościach. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim.
7. Nadzienie można przygotować, gdy ciasto jest w lodówce, aby nie tracić czasu. Przetrzyj twaróg do nadzienia przez sito. Możesz także przebić twaróg blenderem, będzie jeszcze szybszy.
8. Rodzynki wkładamy do miski, napełniamy gorącą wodą. Pozostaw na 5-10 minut na pęcznienie. Następnie spuść wodę i pozwól rodzynkom wyschnąć.
9. Rozbij jajko na miskę, poluzuj widelcem. Wlej jajko do miski z twarogiem. Tutaj wlej cukier i cukier waniliowy, rozłóż rodzynki, dokładnie wymieszaj.
10. Rozłóż część nadzienia na krawędzi naleśnika, zawiń rolkę. W ten sposób wypełniamy wszystkie naleśniki.
naleśniki można podawać z ulubionym sosem jagodowym i posypać cukrem pudrem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal / 100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g