naleśniki z twarogiem i rodzynkami

miękkie, delikatne, cienkie naleśniki ze słodkim nadzieniem! Naleśniki z twarogiem i rodzynkami można podawać na stole z herbatą lub kawą. Mogą też być świetną przekąską, a nawet popołudniową przekąską. To wyjątkowa uczta dla dzieci. Ponieważ nadzienie naleśników jest twarogiem, przysmak jest również przydatny. Niektóre dzieci nie jedzą twarogu po prostu, ale jedzą naleśniki - nie można ich odciągnąć za uszy. Naleśniki można podawać z płynnym miodem lub kwaśną śmietaną. Bardzo smacznie polać sosem jagodowym i posypać cukrem pudrem. Ale tutaj wszystko jest do woli.
NadziejaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 56 % 24 g
212 kcal
IG: 4 / 13 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Wlej wodę i mleko do miski, w której zagniatamy ciasto. Miska powinna być wystarczająco głęboka.

2. Rozbijamy jaja kurze w osobnej misce, wlewamy do nich cukier, masujemy do uzyskania gładkości. Można to zrobić za pomocą ręcznej trzepaczki lub widelca stołowego.

3. Rozłóż masę jajeczną w misce z płynnymi składnikami, wymieszaj. Natychmiast dodaj stopione masło i szczyptę soli. Mieszać.

4. A teraz przesiej mąkę do powstałej masy. Zagnieść gładkie ciasto. Aby uniknąć grudek, lepiej zagnieść ciasto mikserem elektrycznym lub ręczną trzepaczką. Pierwsza opcja pozwoli zaoszczędzić czas.

5. Wysyłamy miskę ciasta do lodówki na 1 godzinę. A po określonym czasie wyjmujemy ciasto. Patelnię z nieprzywierającą powłoką wysyłamy do ognia. Za pomocą chochli wlej trochę ciasta na rozgrzaną patelnię, rozprowadź na powierzchni.

6. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Około 1-2 minuty z każdej strony. Jeśli patelnia jest dobra, z powłoką nieprzywierającą, nie trzeba dodawać oleju podczas smażenia. W przeciwnym razie może być potrzebny, ale nie w dużych ilościach. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim.

7. Nadzienie można przygotować, gdy ciasto jest w lodówce, aby nie tracić czasu. Przetrzyj twaróg do nadzienia przez sito. Możesz także przebić twaróg blenderem, będzie jeszcze szybszy.

8. Rodzynki wkładamy do miski, napełniamy gorącą wodą. Pozostaw na 5-10 minut na pęcznienie. Następnie spuść wodę i pozwól rodzynkom wyschnąć.

9. Rozbij jajko na miskę, poluzuj widelcem. Wlej jajko do miski z twarogiem. Tutaj wlej cukier i cukier waniliowy, rozłóż rodzynki, dokładnie wymieszaj.

10. Rozłóż część nadzienia na krawędzi naleśnika, zawiń rolkę. W ten sposób wypełniamy wszystkie naleśniki.

naleśniki można podawać z ulubionym sosem jagodowym i posypać cukrem pudrem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal / 100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy