skład / składniki
metoda gotowania
Jantik to danie tatarskie podobne do ciasta lub cheburek z nadzieniem. Najczęściej jantik jest przygotowywany z nadzieniem mięsnym, ale zdarza się również z serem i ziołami, pomidorami, ziemniakami i ziołami i innymi. Główną cechą yantikov jest smażenie ich na suchej patelni bez dodawania oleju lub tłuszczu. Ten przepis wykorzystuje tradycyjne nadzienie mięsne.
najpierw musisz przygotować ciasto. Przesiej niewielką część mąki(około jednej szklanki) do głębokiej miski. Zagotuj wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Wlej gorącą osoloną wodę do miski z mąką, ciągle mieszając. Następnie dodaj wódkę. Dodanie alkoholu do ciasta sprawi, że jantiki będą bardziej przewiewne i chrupiące. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia.
rozbij jajko i wymieszaj je z schłodzoną mieszanką (w gorącej mieszance istnieje ryzyko, że jajko się zwinie. Następnie dodaj trochę oleju roślinnego i zagnieść strome elastyczne ciasto, dodając trochę pozostałej ilości mąki.
gotowe ciasto przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na około godzinę.
zacznij przygotowywać nadzienie. Mięso mielone sól i pieprz do smaku, możesz dodać ulubione przyprawy.
obierz cebulę, umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do mielonego mięsa i dokładnie wymieszaj.
wypoczęte ciasto podzielone na 10-12 części. Każdy kawałek po kolei rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienki naleśnik. Połóż nadzienie mięsne na jednej połowie naleśnika i przykryj drugą częścią na wierzchu. Ściśnij krawędzie palcami lub zwykłym widelcem.
umieść patelnię o odpowiednich rozmiarach (w zależności od wielkości yantik) na średnim ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, ułóż jantiki i bez dodawania oleju smaż je przez około 3 minuty z każdej strony.
gotowe jantiki posmaruj roztopionym masłem i udekoruj koperkiem. Podawaj je na gorąco ze śmietaną! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g