Jantik

bardzo proste, smaczne, satysfakcjonujące i wcale nie tłuste! Jantiki-tradycyjne tatarskie czebureki z ciasta przaśnego z nadzieniem. Cechy gotowania tego dania sprawiają, że jest nie tylko niesamowicie smaczne, ale jednocześnie zdrowe, a nawet dietetyczne - w końcu są przygotowywane bez kropli tłuszczu! Ale jednocześnie danie okazuje się soczyste i delikatne w środku, a chrupiące na zewnątrz!
Nat27Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 29 % 13 g
węglowodany 53 % 24 g
251 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

Jantik to danie tatarskie podobne do ciasta lub cheburek z nadzieniem. Najczęściej jantik jest przygotowywany z nadzieniem mięsnym, ale zdarza się również z serem i ziołami, pomidorami, ziemniakami i ziołami i innymi. Główną cechą yantikov jest smażenie ich na suchej patelni bez dodawania oleju lub tłuszczu. Ten przepis wykorzystuje tradycyjne nadzienie mięsne.

najpierw musisz przygotować ciasto. Przesiej niewielką część mąki(około jednej szklanki) do głębokiej miski. Zagotuj wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Wlej gorącą osoloną wodę do miski z mąką, ciągle mieszając. Następnie dodaj wódkę. Dodanie alkoholu do ciasta sprawi, że jantiki będą bardziej przewiewne i chrupiące. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia.

rozbij jajko i wymieszaj je z schłodzoną mieszanką (w gorącej mieszance istnieje ryzyko, że jajko się zwinie. Następnie dodaj trochę oleju roślinnego i zagnieść strome elastyczne ciasto, dodając trochę pozostałej ilości mąki.

gotowe ciasto przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na około godzinę.

zacznij przygotowywać nadzienie. Mięso mielone sól i pieprz do smaku, możesz dodać ulubione przyprawy.

obierz cebulę, umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do mielonego mięsa i dokładnie wymieszaj.

wypoczęte ciasto podzielone na 10-12 części. Każdy kawałek po kolei rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienki naleśnik. Połóż nadzienie mięsne na jednej połowie naleśnika i przykryj drugą częścią na wierzchu. Ściśnij krawędzie palcami lub zwykłym widelcem.

umieść patelnię o odpowiednich rozmiarach (w zależności od wielkości yantik) na średnim ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, ułóż jantiki i bez dodawania oleju smaż je przez około 3 minuty z każdej strony.

gotowe jantiki posmaruj roztopionym masłem i udekoruj koperkiem. Podawaj je na gorąco ze śmietaną! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy