bakłażan warstwami na zimę

oryginalne, pachnące, pikantne, najsmaczniejsze! Bakłażany warstwami na zimę-przepis na przygotowanie, które nie pozostawi nikogo obojętnym. Bakłażany nie tylko pięknie wyglądają w słoiku, ale są również niesamowicie smaczne-papryka, zioła i czosnek nadają aromat, a pomidory z octem dodatkowo wzmacniają smak.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 67 % 14 g
węglowodany 29 % 6 g
149 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić warstwy bakłażana na zimę? Przygotuj jedzenie. Weź warzywa średniej wielkości. Wybierz paprykę z pomidorami w różnych kolorach, wtedy będą pięknie wyglądać w słoikach. Wziąłem żółte pomidory i czerwoną paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany opłucz i odetnij z obu stron" kucyki & quot;. Pokrój je w kółka o grubości około 1 cm i posyp odrobiną soli. Aby sól równomiernie dostała się na wszystkie koła, dodaj każdą warstwę podczas krojenia lub włóż do głębokiej miski i po posoleniu wymieszaj je ręką. Pozostaw na około 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy bakłażany są solone, zajmij się pieprzem. Ostrożnie odetnij łodygę, usuń nasiona i przegrody. Jeśli przegrody zostaną pozostawione, mogą stać się gorzkie i zepsuć smak gotowego dania. Dokładnie opłucz paprykę i osusz, układając na ręczniku lub serwetce. Pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i smaż paprykę na małym ogniu przez 3-4 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bakłażany smażyć na patelni z olejem na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Nie powinny stać się zbyt miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz pomidory, usuń szypułki i osusz ręcznikiem. Pokrój je w kółka o grubości około centymetra.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń wiotkie liście z zieleni, spłucz i osusz. Obierz czosnek. Posiekaj warzywa i czosnek nożem, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj puszki o łącznej pojemności 2 litrów. Dobrze je umyj i wysterylizuj. Robię to w następujący sposób. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na dno słoika cienkim strumieniem, około jednej czwartej objętości. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody można użyć słoika. Przeczytaj o innych metodach sterylizacji pod linkiem na końcu przepisu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść pół łyżeczki soli i cukru na dnie każdego półlitrowego słoika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż warzywa warstwami w dowolnej kolejności. Lekko ubij każdą warstwę. Nie trzeba nakładać pokrywki, ponieważ przy dalszej sterylizacji warzywa mogą ją wypchnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzch ponownie włóż pół łyżeczki cukru i soli, dodaj 2 łyżeczki octu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj słoiki pokrywkami. Umieść je na patelni, na dnie której połóż ręcznik złożony w kilku warstwach. Wlej zimną wodę do garnka, tak aby słoiki były zanurzone w wieszakach. Sterylizuj przez 10-15 minut po ugotowaniu. Następnie zwiń słoiki, połóż je na pokrywkach i zawiń w coś ciepłego. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, około jednego dnia. Następnie przechowuj w piwnicy lub innym chłodnym miejscu.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy