skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić warstwy bakłażana na zimę? Przygotuj jedzenie. Weź warzywa średniej wielkości. Wybierz paprykę z pomidorami w różnych kolorach, wtedy będą pięknie wyglądać w słoikach. Wziąłem żółte pomidory i czerwoną paprykę.
Krok 2:
Bakłażany opłucz i odetnij z obu stron" kucyki & quot;. Pokrój je w kółka o grubości około 1 cm i posyp odrobiną soli. Aby sól równomiernie dostała się na wszystkie koła, dodaj każdą warstwę podczas krojenia lub włóż do głębokiej miski i po posoleniu wymieszaj je ręką. Pozostaw na około 10 minut.
Krok 3:
Podczas gdy bakłażany są solone, zajmij się pieprzem. Ostrożnie odetnij łodygę, usuń nasiona i przegrody. Jeśli przegrody zostaną pozostawione, mogą stać się gorzkie i zepsuć smak gotowego dania. Dokładnie opłucz paprykę i osusz, układając na ręczniku lub serwetce. Pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i smaż paprykę na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Krok 4:
Bakłażany smażyć na patelni z olejem na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią. Nie powinny stać się zbyt miękkie.
Krok 5:
Opłucz pomidory, usuń szypułki i osusz ręcznikiem. Pokrój je w kółka o grubości około centymetra.
Krok 6:
Usuń wiotkie liście z zieleni, spłucz i osusz. Obierz czosnek. Posiekaj warzywa i czosnek nożem, wymieszaj.
Krok 7:
Przygotuj puszki o łącznej pojemności 2 litrów. Dobrze je umyj i wysterylizuj. Robię to w następujący sposób. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na dno słoika cienkim strumieniem, około jednej czwartej objętości. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody można użyć słoika. Przeczytaj o innych metodach sterylizacji pod linkiem na końcu przepisu.
Krok 8:
Umieść pół łyżeczki soli i cukru na dnie każdego półlitrowego słoika.
Krok 9:
Ułóż warzywa warstwami w dowolnej kolejności. Lekko ubij każdą warstwę. Nie trzeba nakładać pokrywki, ponieważ przy dalszej sterylizacji warzywa mogą ją wypchnąć.
Krok 10:
Na wierzch ponownie włóż pół łyżeczki cukru i soli, dodaj 2 łyżeczki octu.
Krok 11:
Przykryj słoiki pokrywkami. Umieść je na patelni, na dnie której połóż ręcznik złożony w kilku warstwach. Wlej zimną wodę do garnka, tak aby słoiki były zanurzone w wieszakach. Sterylizuj przez 10-15 minut po ugotowaniu. Następnie zwiń słoiki, połóż je na pokrywkach i zawiń w coś ciepłego. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, około jednego dnia. Następnie przechowuj w piwnicy lub innym chłodnym miejscu.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g