skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wieprzowinę z suszonymi śliwkami w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Wybierz świeżą wieprzowinę, kawałek podłużnego kształtu. Najlepszy jest schab lub polędwica. Wzięłam polędwicę. Do marynaty wymieszaj musztardę, śmietanę, czosnek i sól w odpowiednim pojemniku.
Krok 2:
Śliwki zalać ciepłą wodą przez 5 minut, następnie spuścić wodę, spłukać pod bieżącą wodą i pozostawić do wyschnięcia. Jeśli na suszonych śliwkach jest tłusta powłoka, należy ją zalać wrzącą wodą, aby powłoka zniknęła, a następnie spłukać i wysuszyć.
Krok 3:
Przygotuj mięso. Umyj i osusz ręcznikami papierowymi,a następnie wykonaj głębokie nacięcia poprzeczne w wycinku, nie osiągając dosłownie 1-2 centymetrów. Okazuje się, że jest to akordeon z kawałków o grubości około 1 cm.
Krok 4:
Przygotowane mięso obficie posmarować marynatą, dokładnie posmarować każdy kawałek.
Krok 5:
Włóż suszone śliwki do nacięć-kilka sztuk. Zniknęło mi wszystkie 100 gramów. Zawiń mięso w folię spożywczą i pozostaw w lodówce do marynowania na 2 godziny - ogólnie rzecz biorąc, im dłużej, tym lepiej, przynajmniej przez całą noc. Po marynowaniu możesz rozpocząć pieczenie. Włącz piekarnik na ciepło do 200 stopni.
Krok 6:
Przygotuj naczynie do pieczenia i dwa kawałki folii, które powinny być tak długie, aby można było w nie luźno owinąć mięso. Mam prostokątną formę szklaną. Pierwszy arkusz folii wykładamy w poprzek formy, a drugi wzdłuż. Nasmaruj górny olej roślinny. Rozprowadzamy mięso, najpierw szczelnie owijamy jednym arkuszem, a następnie drugim, starając się, aby nie było szczelin, w przeciwnym razie sok wypłynie i dym pojawi się w piekarniku.
Krok 7:
Wyślij mięso do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Czas pierwszego etapu pieczenia wynosi około 45 minut. Przez cały ten czas mięso jest w folii.
Krok 8:
Po 45 minutach wyjmij formę z piekarnika, odsłoń mięso i odeślij na około 15 minut. W tym czasie pokryje się apetyczną skórką i osiągnie gotowość. Należy pamiętać, że czas i temperatura gotowania są podane w przybliżeniu, skup się na piekarniku i gotowości mięsa. Przed podaniem nie zapomnij skropić mięsa sokiem, który wyróżnia się podczas gotowania. Smacznego!
wieprzowina z suszonymi śliwkami to świąteczne danie o niesamowitym smaku i aromacie. Dobrze jest podawać z dużą ilością świeżych ziół i sałatek ze świeżych warzyw, nawet bez dodatków.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
jeśli używasz mrożonego mięsa, pamiętaj, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g