mięso wieprzowe z suszonymi śliwkami w piekarniku

piękne, niezwykłe, smaczne i satysfakcjonujące. Na obiad lub wakacje! Mięso wieprzowe pieczone ze śliwkami w piekarniku okazuje się pachnące, ze złotą skórką. Danie nasączone pikantną marynatą nabierze smaku, którego nigdy nie zapomnisz! Spróbuj sam i poczęstuj gości!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 16 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 26 % 8 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę z suszonymi śliwkami w piekarniku? Przygotuj produkty według listy. Wybierz świeżą wieprzowinę, kawałek podłużnego kształtu. Najlepszy jest schab lub polędwica. Wzięłam polędwicę. Do marynaty wymieszaj musztardę, śmietanę, czosnek i sól w odpowiednim pojemniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śliwki zalać ciepłą wodą przez 5 minut, następnie spuścić wodę, spłukać pod bieżącą wodą i pozostawić do wyschnięcia. Jeśli na suszonych śliwkach jest tłusta powłoka, należy ją zalać wrzącą wodą, aby powłoka zniknęła, a następnie spłukać i wysuszyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj mięso. Umyj i osusz ręcznikami papierowymi,a następnie wykonaj głębokie nacięcia poprzeczne w wycinku, nie osiągając dosłownie 1-2 centymetrów. Okazuje się, że jest to akordeon z kawałków o grubości około 1 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowane mięso obficie posmarować marynatą, dokładnie posmarować każdy kawałek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż suszone śliwki do nacięć-kilka sztuk. Zniknęło mi wszystkie 100 gramów. Zawiń mięso w folię spożywczą i pozostaw w lodówce do marynowania na 2 godziny - ogólnie rzecz biorąc, im dłużej, tym lepiej, przynajmniej przez całą noc. Po marynowaniu możesz rozpocząć pieczenie. Włącz piekarnik na ciepło do 200 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj naczynie do pieczenia i dwa kawałki folii, które powinny być tak długie, aby można było w nie luźno owinąć mięso. Mam prostokątną formę szklaną. Pierwszy arkusz folii wykładamy w poprzek formy, a drugi wzdłuż. Nasmaruj górny olej roślinny. Rozprowadzamy mięso, najpierw szczelnie owijamy jednym arkuszem, a następnie drugim, starając się, aby nie było szczelin, w przeciwnym razie sok wypłynie i dym pojawi się w piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij mięso do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Czas pierwszego etapu pieczenia wynosi około 45 minut. Przez cały ten czas mięso jest w folii.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 45 minutach wyjmij formę z piekarnika, odsłoń mięso i odeślij na około 15 minut. W tym czasie pokryje się apetyczną skórką i osiągnie gotowość. Należy pamiętać, że czas i temperatura gotowania są podane w przybliżeniu, skup się na piekarniku i gotowości mięsa. Przed podaniem nie zapomnij skropić mięsa sokiem, który wyróżnia się podczas gotowania. Smacznego!

wieprzowina z suszonymi śliwkami to świąteczne danie o niesamowitym smaku i aromacie. Dobrze jest podawać z dużą ilością świeżych ziół i sałatek ze świeżych warzyw, nawet bez dodatków.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

jeśli używasz mrożonego mięsa, pamiętaj, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy