wieprzowina z suszonymi śliwkami

delikatne, miękkie i soczyste mięso do każdego przystawki! Duszona wieprzowina ze śliwkami jest przygotowywana w bardzo prosty sposób. Takie danie przyjemnie urozmaica codzienne menu. Przez większość czasu mięso jest duszone bez Twojego udziału.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 23 % 7 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić wieprzowinę z suszonymi śliwkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz mięso wieprzowe bez kości. Możesz wziąć z niewielką ilością tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci. Pokrój mięso na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Połóż pokrojone mięso i smaż przez 7-10 minut na dużym ogniu, aby zaczęło się lekko rumienić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej trochę gorącej wody do mięsa i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień i gotuj mięso na wolnym ogniu przez około godzinę, aby było bardzo miękkie. Gdy się zagotuje, możesz dodać więcej wody. Upewnij się, że mięso nie zaczyna się palić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas duszenia mięsa przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Pokrój cebulę w półpierścienie, a marchewki w plasterki lub kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warzywa będziemy smażyć osobno. Aby to zrobić, wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 3-5 minut, aby zmiękły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż smażoną cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa. Tutaj dodaj umyte śliwki. Wymieszać. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Dodaj kilka ząbków czosnku. Dusić wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Szarpana wieprzowina z suszonymi śliwkami jest gotowa! Zdejmij patelnię z ognia i podawaj. Ponadto możesz przygotować dowolny dodatek. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy