skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić wieprzowinę z suszonymi śliwkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz mięso wieprzowe bez kości. Możesz wziąć z niewielką ilością tłuszczu.
Krok 2:
Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci. Pokrój mięso na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Połóż pokrojone mięso i smaż przez 7-10 minut na dużym ogniu, aby zaczęło się lekko rumienić.
Krok 4:
Następnie wlej trochę gorącej wody do mięsa i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień i gotuj mięso na wolnym ogniu przez około godzinę, aby było bardzo miękkie. Gdy się zagotuje, możesz dodać więcej wody. Upewnij się, że mięso nie zaczyna się palić.
Krok 5:
Podczas duszenia mięsa przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Pokrój cebulę w półpierścienie, a marchewki w plasterki lub kostki.
Krok 6:
Warzywa będziemy smażyć osobno. Aby to zrobić, wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa przez 3-5 minut, aby zmiękły.
Krok 7:
Włóż smażoną cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa. Tutaj dodaj umyte śliwki. Wymieszać. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Dodaj kilka ząbków czosnku. Dusić wszystko razem przez kolejne 3-5 minut.
Krok 8:
Szarpana wieprzowina z suszonymi śliwkami jest gotowa! Zdejmij patelnię z ognia i podawaj. Ponadto możesz przygotować dowolny dodatek. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g