Langosz tortilla

pachnąca Puszysta tortilla z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną, serem. Langosh to Węgierski fast food, to bujny placek drożdżowy smażony na oleju. Na wierzchu langos jest smarowany lub po prostu kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną i posypany serem. Takie ciasta są często nazywane węgierską pizzą. Na Węgrzech zawsze będzie na targach i świętach. Uważa się, że to danie pochodzi z Turcji do kuchni węgierskiej. W tłumaczeniu z węgierskiego langosh to płomień.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 35 % 18 g
węglowodany 47 % 24 g
297 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku (około 100 ml) rozpuść drożdże, dodaj cukier i 2-3 stół. L. mąka, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Pozostaw na 10-15 minut, aby drożdże działały

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiedy pojawi się Czapka - ciasto jest gotowe!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól do ciasta

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodawaj mąkę i stopniowo zagniataj ciasto, dobrze zagniataj przez około 10 minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Prawidłowe ciasto jest gładkie, równe i elastyczne, prawie nie przykleja się do dłoni

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu, powinno wzrosnąć 2 razy

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj wszystko do podania

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czosnek przechodzi przez prasę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól i potrzyj czosnek solą, aby puścił sok

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj trochę wody, dobrze wymieszaj-a sos czosnkowy jest gotowy

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trzy twarde sery na grubej tarce

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy ciasto dobrze wyrośnie, ugniatamy je i jeszcze trochę ugniatamy

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podziel na 4 równe części

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozciągnij każdą część na tortillę wzdłuż średnicy patelni

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smażyć langosh na rozgrzanej patelni w dużej ilości oleju roślinnego

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Langos piecze się szybko-około 1,5-2 minuty z każdej strony

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Takie piękno się okazuje

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posmaruj gorącą tortillę sosem czosnkowym

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posmaruj kwaśną śmietaną, a wierzch posyp tartym serem

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Podawaj natychmiast na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy