skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety z jęczmienia z mięsem mielonym? Dobrze wypłucz jęczmień perłowy, a następnie wlej do niego czystą wodę i pozostaw na 3 godziny. Ugotuj owsiankę perłową na kuchence lub w powolnej kuchence. W ciepłym jęczmieniu włóż mięso mielone, sól i pieprz, wymieszaj łyżką.
zetrzyj marchewki na drobnej tarce, posiekaj cebulę i czosnek nożem. Dodaj warzywa do mielonego mięsa i wymieszaj. Uformuj kotlety, posyp je bułką tartą i usmaż na patelni z dodatkiem oleju. Kotlety z jęczmienia są gotowe, wskazane jest podawanie ich do stołu w ciepłej formie. Smacznego!
ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g