naleśniki ze szpinakiem

bardzo smaczne i niezwykłe naleśniki w jasnozielonym kolorze! Naleśniki są delikatne, pachnące. Jasnozielony kolor rozwesela przy stole)) w takich naleśnikach można owinąć dowolne nadzienie, że tak powiem & quot; trwałe & quot;, nie pękną. Spróbuj, spodoba ci się. Szpinak można użyćjak świeże i mrożone.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 55 % 16 g
149 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec naleśniki ze szpinakiem? Przygotuj jedzenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz mrożony szpinak - musisz dać mu czas na rozmrożenie. Jeśli jest świeży (jak mój) - należy go dobrze umyć pod bieżącą wodą, odciąć nadmiar łodyg i blanszować w wodzie przez 15 sekund, a następnie dobrze wycisnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz szlifowanie. Jeśli chcesz, możesz użyć blendera zanurzeniowego do zmielenia szpinaku. Jeśli jest stacjonarny mikser, jest również bardzo dobry. Musimy dobrze zmielić liście. W misce blendera umieść szpinak i jajka i dobrze zmiel.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier, mleko i mąkę i ponownie dobrze wymieszaj. Dodawaj mąkę stopniowo, w małych porcjach, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Weź pod uwagę fakt, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sprawdź konsystencję ciasta-powinno być płynne, jak na cienkich naleśnikach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj olej roślinny, wymieszaj i pozostaw ciasto na 10-15 minut - aby gluten w mące pęczniał.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznij smażyć naleśniki. Dobrze podgrzej patelnię, przed smażeniem pierwszego naleśnika posmaruj olejem roślinnym (nie jest to konieczne, ponieważ w cieście mamy olej), wlej chochlę ciasta i szybkimi ruchami w kółko rozłóż ciasto na patelni. Upiecz naleśnik na ogniu poniżej średniej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć naleśnik na drugą stronę i ugotuj. Następnie upiecz wszystkie naleśniki w ten sam sposób.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto takie "zielonuszki" mam, 15 sztuk. Możesz jeść ze śmietaną, możesz zawinąć dowolne nadzienie. Okazuje się jasne, smaczne i pachnące danie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy