skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania serc z kurczaka z ryżem. Weź średniej wielkości cebulę i marchewkę. Ryż pasuje do każdej odmiany. Sprawdź, czy w zbożu nie ma zanieczyszczeń i zanieczyszczeń, a ziarna są całe i równe. Olej roślinny powinien być bezwonny. Weź przyprawy według własnych upodobań. Serca muszą być świeże, nie zapomnij sprawdzić daty ważności.
Krok 2:
Zamrożone serca należy najpierw rozmrozić. Wyjmij opakowanie i pozostaw je na noc na dolnej półce lodówki. Opłucz serca pod bieżącą wodą, pozwól im spłynąć. Oczyść nadmiar tłuszczu i krwi. W razie potrzeby spłucz ponownie. Drobno posiekaj serca. Dzięki temu gotują się szybciej i lepiej nadają swój smak kaszy.
Krok 3:
Obierz i opłucz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę. W tej formie warzywa będą szybciej smażone, a podczas duszenia nadadzą ryżowi piękny odcień.
Krok 4:
Gotuj serca na patelni z grubym dnem lub w kotle. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej do niego wymaganą ilość oleju roślinnego. Po minucie przenieś pokruszone serca na patelnię. Mieszając, smaż przez 3 minuty na ponadprzeciętnym ogniu, aby serca były równomiernie opiekane, ale nie przesuszone. Jeśli zauważysz, że serca zaczynają wysychać, zmniejsz ogień pod patelnią.
Krok 5:
Po sercach wyślij marchewki na patelnię, ponieważ gotuje się dłużej niż cebula. Smażyć, mieszając, 3 minuty. Ponieważ wszystkie kuchenki są różne, kontroluj temperaturę. Jeśli jedzenie zacznie przyklejać się do patelni, zmniejsz ogień.
Krok 6:
Następnie dodaj cebulę i smaż wszystko razem przez kolejne 3 minuty. Nie zapomnij mieszać. Sól i dodaj przyprawy. Jeśli weźmiesz gotową mieszankę przypraw, która zawiera sól, zmniejsz ilość dodawanej soli. W przeciwnym razie możesz przesolić i zepsuć smak potrawy. Opłucz ryż w kilku wodach, aż woda będzie czysta. Dodaj go do patelni. Wymieszaj wszystko, aby równomiernie rozprowadzić składniki.
Krok 7:
Dodaj 2 szklanki wody o temperaturze pokojowej na patelnię. Produkty nie ostygną, a woda szybko się zagotuje. Jeśli masz wysokiej jakości wodę z kranu, użyj jej. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Po 15 minutach zdejmij pokrywkę. Jeśli praktycznie nie ma wody, pozostaw ją pod pokrywką na kolejne 5 minut. Jeśli jest wystarczająco dużo wody, zdejmij pokrywkę i kontynuuj gotowanie aż woda wyparuje. Pozostaw gotowe danie do zaparzenia przez kolejne 10 minut.
podawaj serca z kurczaka z ryżem na gorąco z warzywami. Myślę, że to wspaniały obiad.
w naszej rodzinie podobało się to wszystkim, nawet tym, którzy nie lubią podrobów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g