serca z kurczaka z ryżem

Prosty, pyszny i bardzo obfity obiad. Serca z kurczaka z ryżem są odpowiednie dla tych, którzy nie lubią długo bawić się przy kuchence. Rezultatem jest jednak pyszne, pełne danie. A podroby w jego składzie przyniosą również korzyści organizmowi.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 64 % 18 g
146 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania serc z kurczaka z ryżem. Weź średniej wielkości cebulę i marchewkę. Ryż pasuje do każdej odmiany. Sprawdź, czy w zbożu nie ma zanieczyszczeń i zanieczyszczeń, a ziarna są całe i równe. Olej roślinny powinien być bezwonny. Weź przyprawy według własnych upodobań. Serca muszą być świeże, nie zapomnij sprawdzić daty ważności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zamrożone serca należy najpierw rozmrozić. Wyjmij opakowanie i pozostaw je na noc na dolnej półce lodówki. Opłucz serca pod bieżącą wodą, pozwól im spłynąć. Oczyść nadmiar tłuszczu i krwi. W razie potrzeby spłucz ponownie. Drobno posiekaj serca. Dzięki temu gotują się szybciej i lepiej nadają swój smak kaszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i opłucz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę. W tej formie warzywa będą szybciej smażone, a podczas duszenia nadadzą ryżowi piękny odcień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj serca na patelni z grubym dnem lub w kotle. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej do niego wymaganą ilość oleju roślinnego. Po minucie przenieś pokruszone serca na patelnię. Mieszając, smaż przez 3 minuty na ponadprzeciętnym ogniu, aby serca były równomiernie opiekane, ale nie przesuszone. Jeśli zauważysz, że serca zaczynają wysychać, zmniejsz ogień pod patelnią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po sercach wyślij marchewki na patelnię, ponieważ gotuje się dłużej niż cebula. Smażyć, mieszając, 3 minuty. Ponieważ wszystkie kuchenki są różne, kontroluj temperaturę. Jeśli jedzenie zacznie przyklejać się do patelni, zmniejsz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj cebulę i smaż wszystko razem przez kolejne 3 minuty. Nie zapomnij mieszać. Sól i dodaj przyprawy. Jeśli weźmiesz gotową mieszankę przypraw, która zawiera sól, zmniejsz ilość dodawanej soli. W przeciwnym razie możesz przesolić i zepsuć smak potrawy. Opłucz ryż w kilku wodach, aż woda będzie czysta. Dodaj go do patelni. Wymieszaj wszystko, aby równomiernie rozprowadzić składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 2 szklanki wody o temperaturze pokojowej na patelnię. Produkty nie ostygną, a woda szybko się zagotuje. Jeśli masz wysokiej jakości wodę z kranu, użyj jej. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Po 15 minutach zdejmij pokrywkę. Jeśli praktycznie nie ma wody, pozostaw ją pod pokrywką na kolejne 5 minut. Jeśli jest wystarczająco dużo wody, zdejmij pokrywkę i kontynuuj gotowanie aż woda wyparuje. Pozostaw gotowe danie do zaparzenia przez kolejne 10 minut.

podawaj serca z kurczaka z ryżem na gorąco z warzywami. Myślę, że to wspaniały obiad.
w naszej rodzinie podobało się to wszystkim, nawet tym, którzy nie lubią podrobów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy