kiełbasa w cieście z ziemniakami
skład / składniki
9
porcje:
metoda gotowania
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondla, zalewamy wodą, solimy, wysyłamy do ognia, gotujemy do miękkości.
2. Odcedź płyn z gotowanych ziemniaków, ugniataj go w tłuczone ziemniaki. Gdy puree trochę ostygnie, rozbij do niego jajko i wlej mąkę, dokładnie wymieszaj.
3. Z niewielkiej ilości ciasta ziemniaczanego robimy ciasto, kładziemy na nim kiełbasę i owijamy, tworząc rodzaj ciasta.
4. Każdy kęs panierujemy w mące, a następnie smażymy na gorącym oleju roślinnym ze wszystkich stron, aż powstanie piękny złoty rumieniec.
5. Układamy kiełbaski w cieście ziemniaczanym na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
podawaj na gorąco, uzupełniając ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g