kiełbasa w cieście z ziemniakami

pyszne danie z ciasta ziemniaczanego, spróbuj! Kiełbasa w cieście z ziemniakami to doskonałe danie na obiad, można ją uzupełnić kwaśną śmietaną lub innym sosem, a sałatka ze świeżych warzyw będzie również doskonałym dodatkiem.
tania•oxeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 44 % 17 g
węglowodany 38 % 15 g
238 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondla, zalewamy wodą, solimy, wysyłamy do ognia, gotujemy do miękkości.

2. Odcedź płyn z gotowanych ziemniaków, ugniataj go w tłuczone ziemniaki. Gdy puree trochę ostygnie, rozbij do niego jajko i wlej mąkę, dokładnie wymieszaj.

3. Z niewielkiej ilości ciasta ziemniaczanego robimy ciasto, kładziemy na nim kiełbasę i owijamy, tworząc rodzaj ciasta.

4. Każdy kęs panierujemy w mące, a następnie smażymy na gorącym oleju roślinnym ze wszystkich stron, aż powstanie piękny złoty rumieniec.

5. Układamy kiełbaski w cieście ziemniaczanym na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

podawaj na gorąco, uzupełniając ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g

Podobne przepisy