skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw bulgur z indykiem? Filety z piersi indyka umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój filety na małe porcje.
Krok 2:
Rozgrzej olej słonecznikowy na nieprzywierającej patelni z wysokimi bokami i na średnim ogniu usmaż indyka na złoty kolor ze wszystkich stron.
Krok 3:
Ponieważ wstępnie wysuszyliśmy filet, nie powinien on zbyt mocno strzelać na boki. Od czasu do czasu mieszaj mięso szpatułką, aby się nie przypaliło. Pieczyłem indyka przez około 5 minut.
Krok 4:
Następnie dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie do patelni i słodką marchewkę pokrojoną w cienkie paski. Tradycyjnie do pilawu wkłada się dużo cebuli i marchewki i nie będziemy ich żałować. Mieszaj i smaż przez 5 minut.
Krok 5:
Wlej suchy bulgur na patelnię (możesz go wcześniej spłukać). Sól i pieprz do smaku, dodaj zirę (Kumin), kurkumę i berberys. Kwaśny berberys nadaje się do każdego pilawu. Wymieszać.
Krok 6:
Zalej pilaw wrzącą wodą i dodaj obrane ząbki czosnku. Dlaczego zalewamy wrzącą wodą? W ten sposób proces obróbki cieplnej nie zostanie zakończony, co nieuchronnie nastąpi, jeśli pilaw zostanie zalany zimną wodą. Przykryj i gotuj pilaw na małym ogniu przez około 40 minut.
Krok 7:
Może być konieczne dodanie wody do patelni podczas gotowania, co zrobiłem. Ale ponieważ płyty i naczynia są różne dla każdego, kieruj się sytuacją. Pilaw będzie gotowy, gdy bulgur zwiększy swoją objętość, woda się zagotuje, a czosnek stanie się miękki.
pilaw bulgur z indykiem jest mniej kaloryczny niż tradycyjny. Sam bulgur jest bardziej sprężysty niż ryż. W przeciwnym razie taki pilaw jest bardzo podobny do tradycyjnego. Jest pyszny, aromatyczny i sycący.
podawaj ze świeżymi warzywami i ziołami.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw do pilawu, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszaninach jest już sól. Rozważ to, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie potrawy.
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Ale w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pierś z indyka - 84 kcal/100g