pilaw bulgur z indykiem

przyzwoita wariacja na temat pilawu. Świeże i gustowne! Pilaw z indyka to coś nowego i niezwykłego dla mojej rodziny! Danie z pewnością ma swój własny smak i myślę, że spodoba się wielu, w tym miłośnikom klasycznego pilawu ryżowego, jako odmiany.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 39 % 9 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw bulgur z indykiem? Filety z piersi indyka umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój filety na małe porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej olej słonecznikowy na nieprzywierającej patelni z wysokimi bokami i na średnim ogniu usmaż indyka na złoty kolor ze wszystkich stron.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponieważ wstępnie wysuszyliśmy filet, nie powinien on zbyt mocno strzelać na boki. Od czasu do czasu mieszaj mięso szpatułką, aby się nie przypaliło. Pieczyłem indyka przez około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie do patelni i słodką marchewkę pokrojoną w cienkie paski. Tradycyjnie do pilawu wkłada się dużo cebuli i marchewki i nie będziemy ich żałować. Mieszaj i smaż przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej suchy bulgur na patelnię (możesz go wcześniej spłukać). Sól i pieprz do smaku, dodaj zirę (Kumin), kurkumę i berberys. Kwaśny berberys nadaje się do każdego pilawu. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej pilaw wrzącą wodą i dodaj obrane ząbki czosnku. Dlaczego zalewamy wrzącą wodą? W ten sposób proces obróbki cieplnej nie zostanie zakończony, co nieuchronnie nastąpi, jeśli pilaw zostanie zalany zimną wodą. Przykryj i gotuj pilaw na małym ogniu przez około 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Może być konieczne dodanie wody do patelni podczas gotowania, co zrobiłem. Ale ponieważ płyty i naczynia są różne dla każdego, kieruj się sytuacją. Pilaw będzie gotowy, gdy bulgur zwiększy swoją objętość, woda się zagotuje, a czosnek stanie się miękki.

pilaw bulgur z indykiem jest mniej kaloryczny niż tradycyjny. Sam bulgur jest bardziej sprężysty niż ryż. W przeciwnym razie taki pilaw jest bardzo podobny do tradycyjnego. Jest pyszny, aromatyczny i sycący.

podawaj ze świeżymi warzywami i ziołami.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw do pilawu, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszaninach jest już sól. Rozważ to, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie potrawy.

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Ale w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Pierś z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy