Klasyczne szaszłyki jagnięce na grillu

niezbędne danie na wyprawę na łono natury! Klasyczny szaszłyk jagnięcy to soczyste mięso marynowane w wytrawnym winie z przyprawami i cebulą. Podczas gotowania mięsa nie trzeba odcinać tłuszczu, w tym procesie topi się, a mięso nie będzie suche. Jeśli mięso pochodzi z młodej jagnięciny, możesz marynować je przez 15-30 minut, ale mięso z dojrzałego barana oczywiście wymaga więcej czasu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 14 % 3 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 h 40 min

1. Mój kawałek jagnięciny, suchy, oczyszczony ze ścięgien i filmów i pozostawiony tłuszcz.

2. Pokrój przygotowane mięso na małe kawałki, włóż do miski.

3. Obierz cebulę, pokrój w pierścienie, włóż do miski z mięsem.

4. Doprawiamy jagnięcinę zirą, kolendrą, rozmarynem, a także solą i pieprzem do smaku.

5. Wymieszaj zawartość miski rękami, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy i maksymalnie zmiażdżyć cebulę, aby wypuściła sok.

6. Napełnij składniki białym wytrawnym winem, przykryj miskę folią spożywczą i wyślij do lodówki na 4-5 godzin.

7. Marynowane mięso nawlecz na szaszłyki, smaż na grillu przez 15-20 minut, nie więcej, aby nie wysuszyć.

podawaj szaszłyki ze świeżymi warzywami lub ulubionym sosem.

niech wakacje na świeżym powietrzu będą niezapomniane!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy