skład / składniki
metoda gotowania
1. Mój kawałek jagnięciny, suchy, oczyszczony ze ścięgien i filmów i pozostawiony tłuszcz.
2. Pokrój przygotowane mięso na małe kawałki, włóż do miski.
3. Obierz cebulę, pokrój w pierścienie, włóż do miski z mięsem.
4. Doprawiamy jagnięcinę zirą, kolendrą, rozmarynem, a także solą i pieprzem do smaku.
5. Wymieszaj zawartość miski rękami, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy i maksymalnie zmiażdżyć cebulę, aby wypuściła sok.
6. Napełnij składniki białym wytrawnym winem, przykryj miskę folią spożywczą i wyślij do lodówki na 4-5 godzin.
7. Marynowane mięso nawlecz na szaszłyki, smaż na grillu przez 15-20 minut, nie więcej, aby nie wysuszyć.
podawaj szaszłyki ze świeżymi warzywami lub ulubionym sosem.
niech wakacje na świeżym powietrzu będą niezapomniane!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g