szczupak w powolnej kuchence

szykowny przepis na szczupaka-prosty, ale pyszny. Idealny w poście i na wakacjach! Gotowe danie ze szczupaka doskonale komponuje się z warzywami (cebula, marchewka, bazylia, pietruszka) i grzybami, a także z każdym zbożem. Z reguły szczupak jest nadziewany na świąteczny stół (warzywa, grzyby itp.), ale dla odmiany duszony, smażony, pieczony itp. Szczupak podaje się z sosem śmietanowym lub majonezowym zmieszanym z koperkiem i czosnkiem. Do szczupaka podaje się czerwone wino.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 20 % 4 g
106 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj rybę do gotowania, czyszcząc tuszę z łusek, wypatroszając ją w środku. Usuń płetwy, głowę i ogon. Oddziel filet i po umyciu osusz go serwetką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę, sól i przyprawy osobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po pokrojeniu filetów na plasterki, zwiń je w powstałą mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej roślinny do miski i ustaw tryb "smażenia". Gdy tylko olej się rozgrzeje, włóż do niego kawałki fileta ze szczupaka. Obsmażać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia ryby pokrój cebulę w półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Grzyby ustawią nasz format, tutaj bez dużej różnicy. Chociaż nie musisz być drobny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż gotową rybę na talerzu i usmaż cebulę i grzyby w tym samym oleju, w którym gotowano szczupaka (ale nie do złotego koloru cebuli, ale do jej przezroczystości). Lekko je posolić, doprawić przyprawami. Smażyć, mieszając!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotową cebulę i grzyby. A teraz najpierw wyślemy plasterki szczupaka na dno multicookera, a następnie usypiamy je cebulą i grzybami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mąkę, która pozostała po odkostnieniu, zalej wodą, ubij coś wygodnego i zalej zawartość multicookera tą masą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nie musisz długo dusić ryby, ponieważ jest prawie gotowa. Dlatego do gotowania wystarczy nam 25 minut w trybie "duszenie". Nie zapomnij włożyć pachnącej zieleni i przykryć powolną kuchenkę pokrywką!

i więcej porad

nieprzyjemny aromat Tiny zniknie, jeśli szczupak zostanie posypany sokiem z cytryny i przytrzymany w ten sposób przez kilka minut lub zalany mieszanką wody i octu jabłkowego lub utrzymany przez krótki czas w mleku.

jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny będzie odpowiednio ugotowany szczupak,
jeśli jest doprawiony aromatycznymi ziołami i przyprawami podczas gotowania.

do mieszanki wody i mąki podczas duszenia można dodać trochę kwaśnej śmietany lub innego sosu.

jeśli chodzi o wybór tuszy, najsmaczniejszą i najgrubszą rybą jest złowiona pod koniec jesieni.

uważniej z kośćmi-chociaż nie ma ich wystarczająco dużo w rybie, ale wskazane jest wyjęcie wszystkiego do jednego, zwłaszcza jeśli dziecko spróbuje tego dania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy