skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj rybę do gotowania, czyszcząc tuszę z łusek, wypatroszając ją w środku. Usuń płetwy, głowę i ogon. Oddziel filet i po umyciu osusz go serwetką.
Krok 2:
Połącz mąkę, sól i przyprawy osobno.
Krok 3:
Po pokrojeniu filetów na plasterki, zwiń je w powstałą mieszaninę.
Krok 4:
Dodaj olej roślinny do miski i ustaw tryb "smażenia". Gdy tylko olej się rozgrzeje, włóż do niego kawałki fileta ze szczupaka. Obsmażać.
Krok 5:
Podczas smażenia ryby pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 6:
Grzyby ustawią nasz format, tutaj bez dużej różnicy. Chociaż nie musisz być drobny.
Krok 7:
Połóż gotową rybę na talerzu i usmaż cebulę i grzyby w tym samym oleju, w którym gotowano szczupaka (ale nie do złotego koloru cebuli, ale do jej przezroczystości). Lekko je posolić, doprawić przyprawami. Smażyć, mieszając!
Krok 8:
Wyjmij gotową cebulę i grzyby. A teraz najpierw wyślemy plasterki szczupaka na dno multicookera, a następnie usypiamy je cebulą i grzybami.
Krok 9:
Mąkę, która pozostała po odkostnieniu, zalej wodą, ubij coś wygodnego i zalej zawartość multicookera tą masą.
Krok 10:
Nie musisz długo dusić ryby, ponieważ jest prawie gotowa. Dlatego do gotowania wystarczy nam 25 minut w trybie "duszenie". Nie zapomnij włożyć pachnącej zieleni i przykryć powolną kuchenkę pokrywką!
i więcej porad
nieprzyjemny aromat Tiny zniknie, jeśli szczupak zostanie posypany sokiem z cytryny i przytrzymany w ten sposób przez kilka minut lub zalany mieszanką wody i octu jabłkowego lub utrzymany przez krótki czas w mleku.
jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny będzie odpowiednio ugotowany szczupak,
jeśli jest doprawiony aromatycznymi ziołami i przyprawami podczas gotowania.
do mieszanki wody i mąki podczas duszenia można dodać trochę kwaśnej śmietany lub innego sosu.
jeśli chodzi o wybór tuszy, najsmaczniejszą i najgrubszą rybą jest złowiona pod koniec jesieni.
uważniej z kośćmi-chociaż nie ma ich wystarczająco dużo w rybie, ale wskazane jest wyjęcie wszystkiego do jednego, zwłaszcza jeśli dziecko spróbuje tego dania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g