skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sałatki z naleśnikami jajecznymi i wędzoną kiełbasą. Jajka wyjmij z lodówki wcześniej, aby ogrzały się w temperaturze pokojowej. Warzywa umyć, osuszyć.
Krok 2:
Najpierw usmaż naleśniki. W odpowiednim głębokim pojemniku ubij jedno jajko ze szczyptą soli, aż będzie gładkie. Możesz to zrobić po prostu widelcem. Możesz ubić wszystkie jajka na raz i wlać je na patelnię 1/3. Ale tutaj jest szansa, że naleśniki mogą mieć różne grubości.
Krok 3:
Dodaj 1 łyżeczkę do jajka. olej roślinny, wymieszaj. Masło nada naleśnikom wyjątkową miękkość.
Krok 4:
Lepiej jest wziąć patelnię z powłoką nieprzywierającą. Naleśniki są bardzo dobrze usuwane z takiej patelni. Wybierz średnicę patelni, aby naleśniki nie były zbyt cienkie, ale też niezbyt grube. Mam średnicę patelni 18 cm. Rozgrzej patelnię, wlej mieszaninę jajek. Obracaj patelnię okrężnymi ruchami, aby jajko było równomiernie rozłożone na dnie. Smaż naleśnik na umiarkowanym ogniu przez około 1 minutę.
Krok 5:
Gdy jajko jest wyraźnie upieczone, a brzegi zaczynają się rumienić, podważ naleśnik i odwróć go na drugą stronę.
Krok 6:
Smaż naleśnik po drugiej stronie, aż się zarumieni, wyjmij z patelni. Podobnie usmaż jeszcze 2 naleśniki.
Krok 7:
Połóż gotowe naleśniki na talerzu, pozwól im dobrze ostygnąć.
Krok 8:
Pokrój kiełbasę w cienkie paski. Jest to tradycyjna forma krojenia takiej sałatki, więc pokrój wszystkie składniki w ten sposób.
Krok 9:
Podobnie pokrój świeży ogórek w paski.
Krok 10:
Uwolnij pieprz z nasion i zielonej części, pokrój w paski.
Krok 11:
Każdy naleśnik zwiń w rolkę, pokrój w poprzek na paski.
Krok 12:
Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Krok 13:
Aby wymieszać składniki sałatki, weź głęboki, przestronny pojemnik, aby wygodnie mieszać. Połącz przygotowaną kiełbasę, paprykę, ogórek, koperek i naleśniki jajeczne. Dodaj majonez, w razie potrzeby trochę soli i dobrze wymieszaj.
Krok 14:
Sałatka jest gotowa i można ją podawać. Smacznego!
sałatka to zimna przekąska, więc naleśniki mieszaj z resztą składników tylko po schłodzeniu. Jeśli dodasz je na ciepło, sałatka może przedwcześnie stać się bezużyteczna.
okres przydatności do spożycia sałatek z majonezem w lodówce wynosi nie więcej niż 12 godzin.
sałatka jest przygotowywana bardzo prosto i szybko. Najważniejsze jest smażenie naleśników.
ze względu na świeże warzywa sałatka jest soczysta. Jest lekki i pożywny w tym samym czasie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g