krewetki królewskie z czosnkiem

Przygotuj Super aromatyczne danie z owoców morza! Krewetki królewskie z czosnkiem to doskonała przekąska na spotkania z przyjaciółmi, zwłaszcza jeśli robisz chipsy tortilla lub pita. Ale to danie może stać się pełnoprawnym obiadem - w tym przypadku można go podawać ze świeżym chlebem lub wymyślić jeszcze bardziej satysfakcjonujący i pożywny dodatek. Na przykład ryż. Okazuje się, że krewetki są niezwykle aromatyczne i smaczne.
saga♫♪♫♪Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 15 g
tłuszcze 50 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
212 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

więc zaczynamy gotować... Krewetki należy umyć, lekko osuszyć ręcznikami papierowymi. Muszą usunąć głowy. Obierz również ząbki czosnku z łuski, a następnie drobno posiekaj nożem. Czosnek należy posiekać, a nie zetrzeć, a tym bardziej nie przepuszczać go przez prasę, aby w gotowym naczyniu zachowały się pachnące kawałki czosnku.

przygotowane krewetki pocieramy solą ze wszystkich stron. Jeśli wydaje się, że podana ilość soli jest niewielka, dodaj więcej do smaku.

w osobnej małej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i trochę wody. Odstawiamy mieszaninę na bok - będzie potrzebna później.

umieść patelnię wok na średnim ogniu, wlej do niej połowę oleju roślinnego. Podgrzej olej, a następnie włóż do niego posiekany czosnek. Smażyć, mieszając przez 30 sekund - aż zacznie pachnieć i aż kawałki czosnku zaczną lekko brązowieć. Zdejmij patelnię z ognia i przenieś czosnek do miski i pozostaw olej - nadal będzie nam przydatny do dalszego smażenia.

wlej mieszankę mąki kukurydzianej i wody na krewetki, wymieszaj, aby mieszanina była mniej więcej równomiernie rozłożona na owoce morza. Wracamy patelnię do ognia, zwiększamy ciepło do silnego, wlewamy pozostały olej, podgrzewamy. Krewetki układamy na patelni w jednej warstwie i smażymy przez 1 minutę. Następnie obracamy krewetki i smażymy z drugiej strony przez kolejne pół minuty. Krewetki powinny stracić przezroczystość, co będzie wskazywać na ich gotowość. Pod koniec owoce morza są dobrze utrudnione.

następnie wróć czosnek na patelnię z krewetkami, wymieszaj, podgrzej przez 30 sekund i zdejmij z ognia. Pachnące i smaczne danie jest gotowe i można je podawać na stole.

smacznego! Kulinarnych sukcesów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Krewetki królewskie - 87   kcal/100g

Podobne przepisy