Guruli gruzińskie danie z kurczaka

delikatny kurczak w pikantnym sosie dla smakoszy. Guruli-kurczak w stylu Gurii-jest bardzo prosty w przygotowaniu. A nawet najbardziej wyrafinowane danie zazdrości smaku. Cebula i orzech w połączeniu z przyprawami i winem zamieniają się w pikantny sos. Kurczak w tym sosie jest delikatny i aromatyczny.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 9 % 3 g
219 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. W przypadku guruli musisz wybrać tłuste kawałki, więc jeśli masz całego kurczaka, lepiej nie używać piersi. Brałam nogi. Jeśli kurczak jest zamrożony, wcześniej rozmrozić kurczaka. Lepiej zdjąć opakowanie i włożyć kurczaka do pojemnika na dolnej półce lodówki na dzień przed gotowaniem. Weź dowolne wytrawne wino. Jeśli masz nieobrane orzechy włoskie, weź 6-8 sztuk.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą, usuń wszystkie wnętrzności i pióra, jeśli są obecne. Pokrój na kawałki. Pokroiłem udko na 3 części. Wytrzyj powstałe kawałki ręcznikiem papierowym, aby nie było wilgoci, a podczas smażenia było mniej rozprysków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do Gotowanie guruli weź patelnię z grubym dnem i szczelną pokrywką. Do takiej ilości mięsa z kurczaka wystarczy patelnia o średnicy 20 cm. Rozpuść na nim masło. Aby to zrobić, podgrzej suchą patelnię na małym ogniu. Pokrój masło na kilka małych kawałków i zanurz je na patelni. Przechyl i obracaj patelnię aż masło całkowicie się rozpuści. Wymieszaj szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść pokrojonego kurczaka na patelni. Aby kurczak smażył się szybciej, zwiększ ogień do Powyżej średniej. Zrumień kawałki z obu stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warzywa umyj, osusz i usuń twarde łodygi. Do pietruszki i kopru można dodać kolendrę. Bardzo dobrze komponuje się również z kurczakiem. Odłóż trochę zieleni na bok, aby udekorować gotowe danie. Posiekaj resztę nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Orzechy włoskie obierz ze skorupek i przegród i posiekaj. Można to zrobić za pomocą noża lub, przykrywając papierem, zwiń na wierzchu wałkiem do ciasta. Orzechy nie muszą być mielone w pył. Jeśli pozostaną małe kawałki-w porządku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy kurczak zrumieni się z obu stron, dodaj posiekaną cebulę. Zmniejsz ogień do średniego. Trochę soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obracając kurczaka z cebulą, smaż przez 5 minut, aż cebula będzie miękka i żółta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj posiekane warzywa i orzechy włoskie na patelnię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posolić kurczaka i doprawić przyprawami. Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych, dodaj mniej czerwonej papryki. Wymieszaj, rozprowadzając sól i przyprawy, aby równomiernie marynować wszystkie kawałki. Polej kurczaka winem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmniejsz ogień. Przykryj patelnię pokrywką, aby kurczak dobrze się dusił, a wino zamieniło się w gęsty sos. Dusić przez około godzinę na małym ogniu. Guruli-gruzińskie danie z kurczaka jest gotowe.

gotowe danie wygląda bardzo apetycznie.
podawaj na gorąco z chlebem pita i świeżymi warzywami. Możesz ozdobić zielenią i ziarnami granatu.
następnym razem, gdy zrobię guruli, wezmę pół szklanki wina, ponieważ miałem go dużo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy