skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. W przypadku guruli musisz wybrać tłuste kawałki, więc jeśli masz całego kurczaka, lepiej nie używać piersi. Brałam nogi. Jeśli kurczak jest zamrożony, wcześniej rozmrozić kurczaka. Lepiej zdjąć opakowanie i włożyć kurczaka do pojemnika na dolnej półce lodówki na dzień przed gotowaniem. Weź dowolne wytrawne wino. Jeśli masz nieobrane orzechy włoskie, weź 6-8 sztuk.
Krok 2:
Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą, usuń wszystkie wnętrzności i pióra, jeśli są obecne. Pokrój na kawałki. Pokroiłem udko na 3 części. Wytrzyj powstałe kawałki ręcznikiem papierowym, aby nie było wilgoci, a podczas smażenia było mniej rozprysków.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półpierścienie.
Krok 4:
Do Gotowanie guruli weź patelnię z grubym dnem i szczelną pokrywką. Do takiej ilości mięsa z kurczaka wystarczy patelnia o średnicy 20 cm. Rozpuść na nim masło. Aby to zrobić, podgrzej suchą patelnię na małym ogniu. Pokrój masło na kilka małych kawałków i zanurz je na patelni. Przechyl i obracaj patelnię aż masło całkowicie się rozpuści. Wymieszaj szpatułką.
Krok 5:
Umieść pokrojonego kurczaka na patelni. Aby kurczak smażył się szybciej, zwiększ ogień do Powyżej średniej. Zrumień kawałki z obu stron.
Krok 6:
Warzywa umyj, osusz i usuń twarde łodygi. Do pietruszki i kopru można dodać kolendrę. Bardzo dobrze komponuje się również z kurczakiem. Odłóż trochę zieleni na bok, aby udekorować gotowe danie. Posiekaj resztę nożem.
Krok 7:
Orzechy włoskie obierz ze skorupek i przegród i posiekaj. Można to zrobić za pomocą noża lub, przykrywając papierem, zwiń na wierzchu wałkiem do ciasta. Orzechy nie muszą być mielone w pył. Jeśli pozostaną małe kawałki-w porządku.
Krok 8:
Gdy kurczak zrumieni się z obu stron, dodaj posiekaną cebulę. Zmniejsz ogień do średniego. Trochę soli.
Krok 9:
Obracając kurczaka z cebulą, smaż przez 5 minut, aż cebula będzie miękka i żółta.
Krok 10:
Dodaj posiekane warzywa i orzechy włoskie na patelnię.
Krok 11:
Posolić kurczaka i doprawić przyprawami. Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych, dodaj mniej czerwonej papryki. Wymieszaj, rozprowadzając sól i przyprawy, aby równomiernie marynować wszystkie kawałki. Polej kurczaka winem.
Krok 12:
Zmniejsz ogień. Przykryj patelnię pokrywką, aby kurczak dobrze się dusił, a wino zamieniło się w gęsty sos. Dusić przez około godzinę na małym ogniu. Guruli-gruzińskie danie z kurczaka jest gotowe.
gotowe danie wygląda bardzo apetycznie.
podawaj na gorąco z chlebem pita i świeżymi warzywami. Możesz ozdobić zielenią i ziarnami granatu.
następnym razem, gdy zrobię guruli, wezmę pół szklanki wina, ponieważ miałem go dużo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g