skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić podudzie z kurczaka na patelni z chrupiącą skórką? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć kurczaka w dowolnej formie-podudzia, uda, pierś lub skrzydła. Będę gotować udka z kurczaka. Najważniejsze jest to, że kurczak jest świeży i ma jasnoróżową skórkę, bez płytki nazębnej. I była sucha i czysta. Wybierz kurczaka schłodzonego. Jeśli został już zamrożony, gotowe danie może stać się suche i twarde.
Krok 2:
Aby nadać gotowemu daniu pikantny smak i aromat, kurczaka należy marynować przez krótki czas. Aby przygotować marynatę, weź miskę wygodną do marynowania. Wlej do niego sos sojowy i dodaj do niego trochę soli, suszoną bazylię i zmielony czarny pieprz. Wszystko wymieszaj. Kiedy w marynacie stosuje się sos sojowy, należy uważać na dodanie soli, ponieważ sama w sobie nadaje potrawie sól.
Krok 3:
W powstałej marynacie złóż podudzia z kurczaka i zwiń je, aby marynata pokryła je ze wszystkich stron. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli planujesz gotować po kilku godzinach, możesz włożyć kurczaka do lodówki do marynowania.
Krok 4:
Przed smażeniem połóż podudzia na ręczniku papierowym i dobrze osusz je z nadmiaru wilgoci. Jeśli kurczak jest mokry, po rozłożeniu na patelni rozpryskuje się gorący olej, a podczas smażenia cała wilgoć zakłóci tworzenie się smażonej Skórki.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Włóż podudzia z kurczaka do rozgrzanego do czerwoności oleju. Smaż je na dużym ogniu z obu stron przez kilka minut. W tym czasie na kurczaku tworzy się skorupa. Na Zewnątrz mięso jest jakby zapieczętowane i zachowa wszystkie soki w kawałku.
Krok 6:
Po uformowaniu złotej skorupy zmniejsz ogień i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut z każdej strony. Aby zachować skórkę, nie trzeba przykrywać pokrywką.
Krok 7:
Podawaj gotowego kurczaka na gorąco. Możesz uzupełnić dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g