skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania pilawu z sercami kurczaka w kotle. Ze względu na to, że jest to jeden z najmniejszych podrobów, serc nie można w ogóle pokroić. Tak więc czas na przygotowanie pilawu będzie bardzo krótki. Zalecam jednak, aby nadal nie być leniwym i podczas gotowania pilawu przeciąć serca na pół.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz pod wodą i pokrój w półpierścienie. Przenieś go do kotła, w którym zostanie ugotowany pilaw, smaż na oleju roślinnym na lekko złoty kolor.
Krok 3:
Opłucz serca kurczaka pod bieżącą wodą, odetnij z nich żyły i pokrój na pół. Przenieś przygotowane serca do kotła na smażoną cebulę i smaż do miękkości przez około 10-15 minut, nie zamykając kotła pokrywką.
Krok 4:
Obierz marchewki, opłucz pod wodą i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do serc z kurczaka z cebulą, solą. Kontynuuj pieczenie przez około 10 minut dłużej, pamiętając o mieszaniu.
Krok 5:
Kilkakrotnie opłucz ryż pod bieżącą wodą, po czym woda powinna być praktycznie czysta. Rozłóż czosnek na ząbki i obierz. Wlej umyty ryż do kotła do smażonych warzyw i serc, połóż ząbki czosnku na wierzchu, wlej wodę, dodaj kurkumę i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, przykryj kocioł, zmniejsz ogień i gotuj pilaw do miękkości, około 40 do 50 minut bez mieszania.
Krok 6:
Po określonym czasie, gdy pilaw jest ugotowany, otwórz pokrywkę kotła, w razie potrzeby wyjmij ząbki czosnku, wszystko dokładnie wymieszaj, połóż na talerzu i podawaj.
Ilość czasu spędzonego na przygotowaniu pilawu nie zajmie więcej niż 30-40 minut. Następnie pilaw sam osiągnie gotowość w kotle. Jako przyprawy możesz użyć mielonej kolendry, ziry, berberysu i innych.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g