pilaw z sercami kurczaka w kotle

niezwykły pachnący pyszny pilaw z sercami kurczaka! Wiele gospodyń domowych tradycyjnie gotuje pilaw z jagnięciną i wieprzowiną, czasem nawet z kurczakiem. Jednak niektórym z nich udało się już spróbować ugotować pilaw z sercami kurczaka. Po pierwsze, danie okazuje się budżetowe, a po drugie, jest bardzo smaczne!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 43 % 15 g
192 kcal
IG: 19 / 81 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania pilawu z sercami kurczaka w kotle. Ze względu na to, że jest to jeden z najmniejszych podrobów, serc nie można w ogóle pokroić. Tak więc czas na przygotowanie pilawu będzie bardzo krótki. Zalecam jednak, aby nadal nie być leniwym i podczas gotowania pilawu przeciąć serca na pół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz pod wodą i pokrój w półpierścienie. Przenieś go do kotła, w którym zostanie ugotowany pilaw, smaż na oleju roślinnym na lekko złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz serca kurczaka pod bieżącą wodą, odetnij z nich żyły i pokrój na pół. Przenieś przygotowane serca do kotła na smażoną cebulę i smaż do miękkości przez około 10-15 minut, nie zamykając kotła pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki, opłucz pod wodą i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do serc z kurczaka z cebulą, solą. Kontynuuj pieczenie przez około 10 minut dłużej, pamiętając o mieszaniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kilkakrotnie opłucz ryż pod bieżącą wodą, po czym woda powinna być praktycznie czysta. Rozłóż czosnek na ząbki i obierz. Wlej umyty ryż do kotła do smażonych warzyw i serc, połóż ząbki czosnku na wierzchu, wlej wodę, dodaj kurkumę i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, przykryj kocioł, zmniejsz ogień i gotuj pilaw do miękkości, około 40 do 50 minut bez mieszania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie, gdy pilaw jest ugotowany, otwórz pokrywkę kotła, w razie potrzeby wyjmij ząbki czosnku, wszystko dokładnie wymieszaj, połóż na talerzu i podawaj.

Ilość czasu spędzonego na przygotowaniu pilawu nie zajmie więcej niż 30-40 minut. Następnie pilaw sam osiągnie gotowość w kotle. Jako przyprawy możesz użyć mielonej kolendry, ziry, berberysu i innych.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy