skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sałatki. Zrobiłam sałatkę z resztek pieczonej wołowiny*, którą zrobiłam dzień wcześniej. Możesz także użyć gotowej pieczonej wołowiny sklepowej.
Krok 2:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w kliny. Pomidory do tej sałatki potrzebują mocnych, gęstych, aby nie rozpadały się podczas mieszania, ale nie są też zielone. Pomidory na gałęzi lub śliwki są świetne.
Krok 3:
Pokrój pieczoną wołowinę na małe, równe kawałki lub paski.
Krok 4:
Umyj rukolę i pozostaw do wyschnięcia. Rozerwij duże liście rękami, zostaw tak małe. Oprócz rukoli możesz wziąć dowolne inne warzywa do smaku-koperek, pietruszkę i bazylię.
Krok 5:
W salaterce umieść kawałki pieczonej wołowiny, pomidory i rukolę. Skrop sałatkę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Sól, pieprz do smaku i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie przytłoczyć pomidorów. Pieprz i sól sałatkę należy ostrożnie, ponieważ zwykle pieczeń wołowa jest już wystarczająco nasycona przyprawami na zewnętrznej krawędzi. Dlatego najpierw spróbuj, jakie mięso smakuje i na tej podstawie dodaj przyprawy.
Krok 6:
Połóż sałatkę na półmisku i podawaj. Jeśli chcesz, możesz podać sałatkę na ciepło. Jeśli sam gotujesz pieczeń wołową, możesz natychmiast odciąć tyle, ile potrzebujesz do sałatki z gotowego, jeszcze ciepłego kawałka. Jeśli chcesz zrobić ciepłą sałatkę z wczorajszej pieczonej wołowiny, możesz po prostu pokroić mięso na kawałki i podgrzać trochę na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Smacznego!
* gotowałam na tym pieczoną wołowinę przepis .
sałatki z pieczoną wołowiną najlepiej gotować ze świeżymi warzywami, ziołami i dressingiem z oleju roślinnego. Jakoś musiałem spróbować sałatki z pieczoną wołowiną w sosie majonezowym-oryginalny smak mięsa jest całkowicie zagubiony w majonezie.
pieczeń wołowa jest pyszna sama w sobie i nie wymaga wielu dodatkowych składników w sałatkach. Oprócz pomidora możesz dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę - i to wystarczy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g