Sałatka z pieczonej wołowiny

koneserzy lekkich sałatek mięsnych będą mieli przepis do smaku. To danie bardzo często można znaleźć w menu restauracji lub kawiarni. Chociaż składa się tylko z trzech głównych składników, wszystkie są tak połączone, że staje się jasne, dlaczego ta sałatka jest tak popularna.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 9 % 2 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sałatki. Zrobiłam sałatkę z resztek pieczonej wołowiny*, którą zrobiłam dzień wcześniej. Możesz także użyć gotowej pieczonej wołowiny sklepowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w kliny. Pomidory do tej sałatki potrzebują mocnych, gęstych, aby nie rozpadały się podczas mieszania, ale nie są też zielone. Pomidory na gałęzi lub śliwki są świetne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pieczoną wołowinę na małe, równe kawałki lub paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj rukolę i pozostaw do wyschnięcia. Rozerwij duże liście rękami, zostaw tak małe. Oprócz rukoli możesz wziąć dowolne inne warzywa do smaku-koperek, pietruszkę i bazylię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W salaterce umieść kawałki pieczonej wołowiny, pomidory i rukolę. Skrop sałatkę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Sól, pieprz do smaku i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie przytłoczyć pomidorów. Pieprz i sól sałatkę należy ostrożnie, ponieważ zwykle pieczeń wołowa jest już wystarczająco nasycona przyprawami na zewnętrznej krawędzi. Dlatego najpierw spróbuj, jakie mięso smakuje i na tej podstawie dodaj przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż sałatkę na półmisku i podawaj. Jeśli chcesz, możesz podać sałatkę na ciepło. Jeśli sam gotujesz pieczeń wołową, możesz natychmiast odciąć tyle, ile potrzebujesz do sałatki z gotowego, jeszcze ciepłego kawałka. Jeśli chcesz zrobić ciepłą sałatkę z wczorajszej pieczonej wołowiny, możesz po prostu pokroić mięso na kawałki i podgrzać trochę na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Smacznego!

* gotowałam na tym pieczoną wołowinę przepis .

sałatki z pieczoną wołowiną najlepiej gotować ze świeżymi warzywami, ziołami i dressingiem z oleju roślinnego. Jakoś musiałem spróbować sałatki z pieczoną wołowiną w sosie majonezowym-oryginalny smak mięsa jest całkowicie zagubiony w majonezie.

pieczeń wołowa jest pyszna sama w sobie i nie wymaga wielu dodatkowych składników w sałatkach. Oprócz pomidora możesz dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę - i to wystarczy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g

Podobne przepisy