skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Moje kalmary, oczyszczone ze wszystkich filmów.Aby Filmy dobrze odpłynęły, kałamarnicę należy umieścić w pojemniku z ciepłą wodą lub wyczyścić pod bieżącą gorącą wodą z kranu.
Krok 2:
Wewnątrz kałamarnicy film można usunąć, przecinając tuszę jak na zdjęciu.
Krok 3:
Pokrój w paski.Dodaj paprykę i sól do mąki, lekko ubij jajka, wlej bułkę tartą.Z solą lepiej nie przesadzać, mięso kałamarnicy nie ma silnie wyraźnego smaku i dodatkowa sól będzie tylko rozpraszać.
Krok 4:
Zaczynamy maczać paski, najpierw w mące.
Krok 5:
Następnie w jajku.
Krok 6:
I w bułce tartej.
Krok 7:
Paski można na razie złożyć na desce do krojenia.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię (oczywiście lepiej użyć oliwy z oliwek, ponieważ po podgrzaniu nie tworzy szkodliwych czynników rakotwórczych), około 1-1, 5 cm głębokości.
Krok 9:
Smażyć nasze paski kałamarnicy po obu stronach na złoty kolor.
Krok 10:
Do szkła nadmiar oleju, paski można umieścić w durszlaku.
Krok 11:
Lub na papierowej serwetce.
Krok 12:
Cóż, gotowe
Krok 13:
Bon appetit..!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g