kalmary w bułce tartej chrupiące paluszki

chrupiące i bardzo smaczne paluszki z mięsa kałamarnicy. Przepis jest tym, czego potrzebujesz, chrupiący i pyszny.Oczywiście lepiej nie nadużywać takich potraw, ale czasami chcesz czegoś takiego)) ogólnie radzę, nie pożałujesz))
TeodoraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 53 % 26 g
węglowodany 22 % 11 g
322 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Moje kalmary, oczyszczone ze wszystkich filmów.Aby Filmy dobrze odpłynęły, kałamarnicę należy umieścić w pojemniku z ciepłą wodą lub wyczyścić pod bieżącą gorącą wodą z kranu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wewnątrz kałamarnicy film można usunąć, przecinając tuszę jak na zdjęciu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój w paski.Dodaj paprykę i sól do mąki, lekko ubij jajka, wlej bułkę tartą.Z solą lepiej nie przesadzać, mięso kałamarnicy nie ma silnie wyraźnego smaku i dodatkowa sól będzie tylko rozpraszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy maczać paski, najpierw w mące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie w jajku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I w bułce tartej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Paski można na razie złożyć na desce do krojenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię (oczywiście lepiej użyć oliwy z oliwek, ponieważ po podgrzaniu nie tworzy szkodliwych czynników rakotwórczych), około 1-1, 5 cm głębokości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć nasze paski kałamarnicy po obu stronach na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do szkła nadmiar oleju, paski można umieścić w durszlaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Lub na papierowej serwetce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Cóż, gotowe

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Bon appetit..!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy