skład / składniki
metoda gotowania
jest jedna prawda, którą każdy, kto chce przygotować zawsze idealny i pyszny omlet, musi wiedzieć. Kluczem do sukcesu w przygotowaniu odpowiedniego omletu jest nieprzywierająca patelnia. Powinien być wystarczająco ciepły, aby stopić masło przed dodaniem jajek, ale nie gorący. W takim przypadku omlet okaże się bez smażonej brązowej skórki, delikatny, miękki i soczysty.
a teraz więcej szczegółów...
najpierw przygotowujemy ser, aby później nie tracić na niego czasu i nie obracać pożądanego stopnia gotowości omletu. Również umyć, wysuszyć zieloną cebulę serwetką, a następnie drobno posiekać.
następnie rozbij jajka do małej miski, dodaj do nich trochę soli i ubij trzepaczką. Możesz użyć zwykłej wtyczki. Ubijaj, aż będzie całkowicie gładki przez 1 minutę.
zimna patelnia z powłoką nieprzywierającą (idealna do tak wielu jajek, weź patelnię o średnicy 20 cm), umieść na średnim ogniu. Dodaj masło na patelnię. Czekamy, aż się rozpuści. Gdy to się stanie, potrząśnij patelnią, aby olej równomiernie rozprowadził się na jej powierzchni.
dodaj ubite jajka na patelnię. Natychmiast za pomocą gumowej szpatułki zaczynamy mieszać masę jajeczną okrężnymi ruchami. Robimy to zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż większość jaj zgęstnieje. Podnieś krawędź omletu szpatułką, sprawdź, czy podstawa jest mocno usmażona - powinna pozostać lekka. Przechylamy patelnię, aby płynna część jajka spłynęła pod omletem.
zdejmij patelnię z ognia w momencie, gdy na wierzchu pozostaje tylko bardzo cienka warstwa płynnych jaj. Nie musisz się martwić - wszystko będzie miało czas na upieczenie i nie pozostanie surowe. Rozłóż omlet na płaskim szerokim talerzu. Następnie posyp omlet startym serem, a następnie ostrożnie zwiń go w rolkę.
pozostaje udekorować omlet posiekaną zieloną cebulą lub innymi ziołami do smaku. Omlet jest podawany na gorąco!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g