omlet rolowany na patelni

harmonia smaku i szybkość gotowania to idealne śniadanie! Omlet z bułką na patelni to idealne śniadanie, które doda energii i dobrego nastroju na cały następny dzień. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, prawie nie marnuje czasu, a smak jest doskonały. Możesz umieścić dowolne nadzienie, a zamiast zielonej cebuli użyć innych ziół, co pozwoli ci uzyskać bułkę omletową o zupełnie nowym aromacie i smaku.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 62 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
241 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

jest jedna prawda, którą każdy, kto chce przygotować zawsze idealny i pyszny omlet, musi wiedzieć. Kluczem do sukcesu w przygotowaniu odpowiedniego omletu jest nieprzywierająca patelnia. Powinien być wystarczająco ciepły, aby stopić masło przed dodaniem jajek, ale nie gorący. W takim przypadku omlet okaże się bez smażonej brązowej skórki, delikatny, miękki i soczysty.

a teraz więcej szczegółów...

najpierw przygotowujemy ser, aby później nie tracić na niego czasu i nie obracać pożądanego stopnia gotowości omletu. Również umyć, wysuszyć zieloną cebulę serwetką, a następnie drobno posiekać.

następnie rozbij jajka do małej miski, dodaj do nich trochę soli i ubij trzepaczką. Możesz użyć zwykłej wtyczki. Ubijaj, aż będzie całkowicie gładki przez 1 minutę.

zimna patelnia z powłoką nieprzywierającą (idealna do tak wielu jajek, weź patelnię o średnicy 20 cm), umieść na średnim ogniu. Dodaj masło na patelnię. Czekamy, aż się rozpuści. Gdy to się stanie, potrząśnij patelnią, aby olej równomiernie rozprowadził się na jej powierzchni.

dodaj ubite jajka na patelnię. Natychmiast za pomocą gumowej szpatułki zaczynamy mieszać masę jajeczną okrężnymi ruchami. Robimy to zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż większość jaj zgęstnieje. Podnieś krawędź omletu szpatułką, sprawdź, czy podstawa jest mocno usmażona - powinna pozostać lekka. Przechylamy patelnię, aby płynna część jajka spłynęła pod omletem.

zdejmij patelnię z ognia w momencie, gdy na wierzchu pozostaje tylko bardzo cienka warstwa płynnych jaj. Nie musisz się martwić - wszystko będzie miało czas na upieczenie i nie pozostanie surowe. Rozłóż omlet na płaskim szerokim talerzu. Następnie posyp omlet startym serem, a następnie ostrożnie zwiń go w rolkę.

pozostaje udekorować omlet posiekaną zieloną cebulą lub innymi ziołami do smaku. Omlet jest podawany na gorąco!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy