skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z indyka w kawałkach na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jako filet z indyka możesz wziąć filet z piersi lub, jak mój, filet z uda. Moim zdaniem filety z piersi są suche, więc zwykle wybieram filety z uda. W razie potrzeby oliwę z oliwek można zastąpić olejem roślinnym, ale aby była bezwonna.
Krok 2:
Filety z indyka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój mięso na kawałki.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.
Krok 4:
Do smażenia rozgrzej patelnię do gorącej i wlej na nią oliwę z oliwek. Połóż pokrojone mięso z indyka i smaż je przez kilka minut ze wszystkich stron na dużym ogniu. Nie trzeba przykrywać pokrywką, aby mięso nie było duszone, a mianowicie smażone. Pojawi się więc apetyczna skórka. Następnie zmniejsz ogień.
Krok 5:
Dodaj posiekaną cebulę na patelnię. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Przełóż kilka ząbków czosnku przez prasę. Jako przyprawę dodaję paprykę i mieszankę mielonej papryki. Wszystko wymieszaj i smaż na małym ogniu przez kolejne 5-6 minut. W tym czasie cebula stanie się bardziej miękka, a mięso nasyci się aromatem przyprawy.
Krok 6:
Indyk pieczony na patelni jest gotowy! Każda przystawka jest do tego idealna. Ułóż mięso na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g