filet z indyka w kawałkach na patelni

pyszny i prosty przepis na mięso drobiowe w pośpiechu! Filet z indyka w kawałkach na patelni ugotujesz bardzo szybko. Minimum składników, a pyszny obiad jest gotowy! Możesz podawać mięso z dowolnym dodatkiem, sosem, sałatką lub kawałkami warzyw.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 14 % 4 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z indyka w kawałkach na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jako filet z indyka możesz wziąć filet z piersi lub, jak mój, filet z uda. Moim zdaniem filety z piersi są suche, więc zwykle wybieram filety z uda. W razie potrzeby oliwę z oliwek można zastąpić olejem roślinnym, ale aby była bezwonna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z indyka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój mięso na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smażenia rozgrzej patelnię do gorącej i wlej na nią oliwę z oliwek. Połóż pokrojone mięso z indyka i smaż je przez kilka minut ze wszystkich stron na dużym ogniu. Nie trzeba przykrywać pokrywką, aby mięso nie było duszone, a mianowicie smażone. Pojawi się więc apetyczna skórka. Następnie zmniejsz ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Przełóż kilka ząbków czosnku przez prasę. Jako przyprawę dodaję paprykę i mieszankę mielonej papryki. Wszystko wymieszaj i smaż na małym ogniu przez kolejne 5-6 minut. W tym czasie cebula stanie się bardziej miękka, a mięso nasyci się aromatem przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Indyk pieczony na patelni jest gotowy! Każda przystawka jest do tego idealna. Ułóż mięso na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy