skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli wszystko jest w porządku z drewnem opałowym, pospieszmy się z półfabrykatami do grilla. Oczywiście pierwsza będzie wątroba. W końcu musi być marynowany. Ale najpierw przejdźmy przez wszystkie elementy. Po pierwsze, wybierz te o tych samych rozmiarach. Po drugie, sprawdzimy pęcherzyki żółciowe – usuniemy je.
Krok 2:
Opłucz podroby i przygotuj dwa rodzaje marynaty. Wlej sos sojowy, olej i koniak do miski, ustaw tam drobno chili i dodaj przyprawy, które lubisz najbardziej.
Krok 3:
Wymieszaj wszystko, weź połowę porcji i połóż tutaj przygotowaną wątrobę. To pierwsza wersja marynaty, w której włożymy połowę wątróbki drobiowej.
Krok 4:
Druga marynata może być bardziej miękka – w drugiej części marynaty włóż śmietanę. Po wymieszaniu wszystkiego zanurz drugą część wątroby w marynacie.
Krok 5:
Aby Kebab był smaczniejszy, przygotujmy dla niego warzywa. To po pierwsze bułgarska papryka. Ustawiłem go na pierścienie. Szkoda, że cienko pokroiłam i wpadły do ogniska. Dlatego lepiej jest być grubszym.
Krok 6:
Mały pomidor pokaże się tutaj doskonale pod względem smaku i wyglądu. To Cheri. Ale możesz go nie brać. Samo dodanie takich produktów sprawi, że szaszłyk będzie bardziej satysfakcjonujący. Spłucz!
Krok 7:
Właściwie mała wątróbka drobiowa nie wymaga długiego marynowania, a węgle najprawdopodobniej są już gotowe. Ustawiamy cebulę w dobre fragmenty (takie same jak Wszystko inne) i zaczynamy nawlekać szaszłyk na szpikulec, naprzemiennie wątrobę z innymi składnikami. To ten w pikantnym sosie został marynowany.
Krok 8:
I tak wygląda ten, który wygrzewał się w marynacie ze śmietaną. Muszę powiedzieć, że smak był inny! Ten w tej marynacie był delikatniejszy. Jeśli chodzi o sekwencję nawlekania komponentów, rób to, co chcesz.
Krok 9:
Wyślij szaszłyki na węgle, które ugotowałeś w grillu (lub na ognisku). Uważnie je obserwujemy, nie zapominając o ciągłym obracaniu-w przeciwnym razie wątroba spali się lub będzie bardzo sucha. Krótko mówiąc, zwykle wystarcza 10-15 minut.
i więcej porad
kupując wątrobę, preferuj produkt nie mrożony. W przeciwnym razie wątroba może się rozpaść po rozmrożeniu i łatwo jest rozstać się z użytecznością.
ponadto, przygotowując szaszłyki, spróbuj podnieść większe kawałki. Wtedy szaszłyk nie zsunie się ze szpikulca bezpośrednio na węgle.
marynaty można przygotować na wiele różnych sposobów. Ten, który ugotowałem, jest pikantny. A delikatny Kebab sprawi, że marynata z udziałem produktów mlecznych.
nie gotuj szaszłyków z wątróbki drobiowej przez długi czas. Tylko zauważysz, jak przezroczysty sok zaczyna z niego kapać, możesz bezpiecznie usunąć.
rozpalając ogień, upewnij się, że nie ma płomieni, ponieważ otwarty ogień jest wrogiem każdego grilla, zwłaszcza z wątróbki drobiowej.
aby wątroba nie stała się sucha, polej kawałki marynatą.
Postaraj się, aby szaszłyki były podawane natychmiast – szybko schłodzone, wątroba nie będzie tak soczysta i smaczna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g