szaszłyki z wątróbki drobiowej na grillu

szaszłyki z wątróbki drobiowej są pyszne, zdrowe i proste. My, rozpieszczani różnymi kulinarnymi przysmakami, za każdym razem chcemy czegoś takiego. Robiąc szaszłyki z wątróbki drobiowej, naprawdę zaskoczysz swoją rodzinę lub przyjaciół. Przygotowując oryginalną marynatę do tego podproduktu, sprawisz, że szaszłyk będzie jeszcze smaczniejszy. Podawaj kebab z warzywami-świeżymi, duszonymi lub pieczonymi na ogniu. Dobry szaszłyk z wątróbki drobiowej i z dodatkami, jeśli chcesz zrobić obfity posiłek. Wlać sosy, majonez, śmietanę-to, co lubisz.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 13 % 4 g
208 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli wszystko jest w porządku z drewnem opałowym, pospieszmy się z półfabrykatami do grilla. Oczywiście pierwsza będzie wątroba. W końcu musi być marynowany. Ale najpierw przejdźmy przez wszystkie elementy. Po pierwsze, wybierz te o tych samych rozmiarach. Po drugie, sprawdzimy pęcherzyki żółciowe – usuniemy je.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz podroby i przygotuj dwa rodzaje marynaty. Wlej sos sojowy, olej i koniak do miski, ustaw tam drobno chili i dodaj przyprawy, które lubisz najbardziej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystko, weź połowę porcji i połóż tutaj przygotowaną wątrobę. To pierwsza wersja marynaty, w której włożymy połowę wątróbki drobiowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Druga marynata może być bardziej miękka – w drugiej części marynaty włóż śmietanę. Po wymieszaniu wszystkiego zanurz drugą część wątroby w marynacie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby Kebab był smaczniejszy, przygotujmy dla niego warzywa. To po pierwsze bułgarska papryka. Ustawiłem go na pierścienie. Szkoda, że cienko pokroiłam i wpadły do ogniska. Dlatego lepiej jest być grubszym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mały pomidor pokaże się tutaj doskonale pod względem smaku i wyglądu. To Cheri. Ale możesz go nie brać. Samo dodanie takich produktów sprawi, że szaszłyk będzie bardziej satysfakcjonujący. Spłucz!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Właściwie mała wątróbka drobiowa nie wymaga długiego marynowania, a węgle najprawdopodobniej są już gotowe. Ustawiamy cebulę w dobre fragmenty (takie same jak Wszystko inne) i zaczynamy nawlekać szaszłyk na szpikulec, naprzemiennie wątrobę z innymi składnikami. To ten w pikantnym sosie został marynowany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I tak wygląda ten, który wygrzewał się w marynacie ze śmietaną. Muszę powiedzieć, że smak był inny! Ten w tej marynacie był delikatniejszy. Jeśli chodzi o sekwencję nawlekania komponentów, rób to, co chcesz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij szaszłyki na węgle, które ugotowałeś w grillu (lub na ognisku). Uważnie je obserwujemy, nie zapominając o ciągłym obracaniu-w przeciwnym razie wątroba spali się lub będzie bardzo sucha. Krótko mówiąc, zwykle wystarcza 10-15 minut.

i więcej porad

kupując wątrobę, preferuj produkt nie mrożony. W przeciwnym razie wątroba może się rozpaść po rozmrożeniu i łatwo jest rozstać się z użytecznością.

ponadto, przygotowując szaszłyki, spróbuj podnieść większe kawałki. Wtedy szaszłyk nie zsunie się ze szpikulca bezpośrednio na węgle.

marynaty można przygotować na wiele różnych sposobów. Ten, który ugotowałem, jest pikantny. A delikatny Kebab sprawi, że marynata z udziałem produktów mlecznych.

nie gotuj szaszłyków z wątróbki drobiowej przez długi czas. Tylko zauważysz, jak przezroczysty sok zaczyna z niego kapać, możesz bezpiecznie usunąć.

rozpalając ogień, upewnij się, że nie ma płomieni, ponieważ otwarty ogień jest wrogiem każdego grilla, zwłaszcza z wątróbki drobiowej.

aby wątroba nie stała się sucha, polej kawałki marynatą.

Postaraj się, aby szaszłyki były podawane natychmiast – szybko schłodzone, wątroba nie będzie tak soczysta i smaczna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy