grillowany stek z łososia

przepyszne, piękne i super pyszne danie! Grillowany stek z łososia to pyszne danie, które można przygotować na obiad, jako drugie danie na lunch, z dodatkiem warzyw, zbóż lub świeżych ziół. I możesz gotować takie steki w naturze. A jeśli w firmie są tacy, którzy nie jedzą mięsa, steki z łososia będą po prostu świetną opcją.
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 100 % 100 g
węglowodany 0 % 0 g
913 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

każdy kto kiedykolwiek ugotował rybę wie, że najtrudniejszą rzeczą w tej akcji jest czyszczenie. W przypadku steków ten etap jest pomijany,ponieważ steki są zwykle sprzedawane jako gotowe. Jeśli tak nie jest, rybę należy obrać i pokroić w steki.

następnie umyj steki i dobrze wysusz, osuszając nadmiar wilgoci ręcznikami papierowymi. Przygotowane w ten sposób steki są przenoszone do pojemnego pojemnika (wszystkie cztery powinny całkowicie się do niego zmieścić). Następnie steki rybne posyp oliwą z oliwek, posyp solą i czarnym pieprzem (świeżo zmielonym). Dokładnie wymieszaj wszystko rękami, aby ryba była pokryta olejem, a przyprawy równomiernie się na niej rozłożyły.

rozgrzej grill. Po podgrzaniu posmaruj ruszt odrobiną oliwy z oliwek. Ułatwi to usunięcie steków z rusztu bez pozostawiania połowy ryby na grillu.

umieść steki na ruszcie grillowym. Smaż steki przez 2-3 minuty, a następnie obróć w prawo o 90 stopni. Taka sprytna technika pozwoli ci uzyskać piękniejsze odciski kraty na stekach niż tylko paski. Ta akcja jest oczywiście opcjonalna.

gotuj rybę przez kolejne 2 minuty, a następnie obracaj steki i smaż z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty. Ponownie obróć o 90 stopni i gotuj łososia przez kolejne 1-2 minuty.

wszyscy, steki są gotowe! Ostrożnie usuń steki szpatułką, uważając, aby ich nie uszkodzić. Przenieś rybę na duży talerz.

pozostaje tylko pięknie podawać, uzupełniając apetyczne i aromatyczne steki dowolnym dodatkiem, świeżymi ziołami, świeżymi warzywami. Nie zapominamy również o pysznym sosie pasującym do smażonej ryby. Na przykład będzie dobry z różnymi opcjami sosu śmietanowego. Dużą liczbę sosów rybnych można znaleźć na naszej stronie internetowej, korzystając z wygodnego wyszukiwania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy