skład / składniki
metoda gotowania
każdy kto kiedykolwiek ugotował rybę wie, że najtrudniejszą rzeczą w tej akcji jest czyszczenie. W przypadku steków ten etap jest pomijany,ponieważ steki są zwykle sprzedawane jako gotowe. Jeśli tak nie jest, rybę należy obrać i pokroić w steki.
następnie umyj steki i dobrze wysusz, osuszając nadmiar wilgoci ręcznikami papierowymi. Przygotowane w ten sposób steki są przenoszone do pojemnego pojemnika (wszystkie cztery powinny całkowicie się do niego zmieścić). Następnie steki rybne posyp oliwą z oliwek, posyp solą i czarnym pieprzem (świeżo zmielonym). Dokładnie wymieszaj wszystko rękami, aby ryba była pokryta olejem, a przyprawy równomiernie się na niej rozłożyły.
rozgrzej grill. Po podgrzaniu posmaruj ruszt odrobiną oliwy z oliwek. Ułatwi to usunięcie steków z rusztu bez pozostawiania połowy ryby na grillu.
umieść steki na ruszcie grillowym. Smaż steki przez 2-3 minuty, a następnie obróć w prawo o 90 stopni. Taka sprytna technika pozwoli ci uzyskać piękniejsze odciski kraty na stekach niż tylko paski. Ta akcja jest oczywiście opcjonalna.
gotuj rybę przez kolejne 2 minuty, a następnie obracaj steki i smaż z drugiej strony przez kolejne 2-3 minuty. Ponownie obróć o 90 stopni i gotuj łososia przez kolejne 1-2 minuty.
wszyscy, steki są gotowe! Ostrożnie usuń steki szpatułką, uważając, aby ich nie uszkodzić. Przenieś rybę na duży talerz.
pozostaje tylko pięknie podawać, uzupełniając apetyczne i aromatyczne steki dowolnym dodatkiem, świeżymi ziołami, świeżymi warzywami. Nie zapominamy również o pysznym sosie pasującym do smażonej ryby. Na przykład będzie dobry z różnymi opcjami sosu śmietanowego. Dużą liczbę sosów rybnych można znaleźć na naszej stronie internetowej, korzystając z wygodnego wyszukiwania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g