Sałatka z kaczki i pomarańczy

oryginalny, niezwykły, pikantny smak, na wakacje! Sałatka z kaczką i pomarańczami to przepis na wspaniałe letnie jasne i zdrowe danie. Połączenie drobiu i owoców cytrusowych stało się już Klasyczne, tutaj jest rozcieńczone ogórkami i sałatą. Na szczególną uwagę zasługuje dressing z miodem i musztardą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 16 % 5 g
224 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kaczki i pomarańczy? Przygotuj składniki. Weź schłodzoną pierś-mięso będzie bardziej soczyste i miękkie. Liście sałaty są odpowiednie, mam mieszankę. Umyj je i osusz. Nasiona dyni zrumienić wcześniej na suchej patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filet z kaczki i dobrze osusz ręcznikami papierowymi, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć, mięso będzie duszone. Sól, pieprz filety do smaku. Wykonaj głębokie nacięcia prosto przez skórę ostrym nożem — w ten sposób pierś szybciej się usmaży. Nawiasem mówiąc, możesz usunąć skórę, wtedy zmniejszy się również zawartość kalorii w naczyniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej mieszankę masła i oleju roślinnego — dodanie oleju roślinnego zapobiegnie spaleniu się kremu, ponieważ ma wyższą temperaturę dymienia. Smaż pierś na średnim ogniu ze wszystkich stron przez około 30 minut na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomarańczę, obierz skórę i białe włókna. Pokrój miąższ na segmenty. Jak to zrobić, jest dobrze pokazane na filmie. Możesz segmentować w ten sposób limonki, cytryny, grejpfruty. Oznacza to, że owoce cytrusowe z dość twardymi filmami między plasterkami i dość gęstą zawartością samych plasterków. W przypadku mandarynki taka segmentacja nie jest możliwa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zachowaj sok, który został przydzielony do tankowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos. Przygotuj dla niej jedzenie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak zrobić tankowanie? Połącz wszystkie składniki sosu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj je trzepaczką, aż będą gładkie. Możesz zmienić składniki według własnego uznania-weź dowolny olej roślinny, zamiast octu użyj soku z cytryny, dodaj dowolną nieostrą musztardę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój gotową kaczkę w cienkie plasterki. Jeśli chcesz podawać sałatkę na ciepło, lepiej trzymać ją na schłodzonej patelni pod pokrywką, aż nadejdzie kolej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż sałatkę na półmisku. Jeśli masz duże liście sałaty, rozerwij je rękami — od kontaktu z metalem podczas krojenia warzywa szybko się utleniają i więdną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ogórki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na sałatce. Polej warzywa 1/2 dressingu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż plasterki pomarańczy na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż kawałki kaczki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Polej sałatkę pozostałym dressingiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp sałatkę pestkami dyni i dopraw czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj natychmiast - sałatka ze świeżymi warzywami nie jest tego warta przez długi czas. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Pierś z kaczki - 241   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy