skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę Olivier z kurczakiem? Przygotuj niezbędne produkty. Użyłam fileta z kurczaka. Możesz wziąć udka z kurczaka lub podudzia. Umieść zielony groszek w puszkach na sicie, aby szkło płyn.
Krok 2:
Umyj kurczaka, gotuj we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Aby mięso było bardziej soczyste, pamiętaj, aby zanurzyć kurczaka we wrzącej wodzie, a nie w zimnej wodzie. Wyjmij kurczaka z bulionu, ostudź.
Krok 3:
Pokrój schłodzonego kurczaka w drobną kostkę. Pożądane jest, aby kształt i rozmiar krojonych składników były takie same, wtedy sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie.
Krok 4:
Gotuj warzywa do miękkości, ostudź. Obierz marchewki, pokrój w drobną kostkę.
Krok 5:
Obierz ziemniaki, podobnie pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:
Umyj jajka, gotuj na twardo na umiarkowanym ogniu przez 7-8 minut. Zalej jajka zimną wodą, aby ostygły. Jajka obrać ze skorupy, pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Wyjmij pikle z solanki, osusz. Pokrój ogórki w drobną kostkę.
Krok 8:
W odpowiedniej wielkości salaterce połącz wszystkie przygotowane składniki: ziemniaki, kurczaka, marchewkę, jajka, pikle i zielony groszek. Dodaj trochę soli do sałatki, dopraw majonezem i dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Podawaj sałatkę w salaterce lub uformuj za pomocą pierścienia do gotowania i udekoruj według uznania. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g