sałatka Olivier z kurczakiem klasyczna prosta

najsmaczniejsze, najprostsze, dostępne produkty! Klasyczny Olivier z kurczakiem to najsłynniejsza radziecka sałatka. Lekki i niedrogi, dziś nie traci na znaczeniu. Jest to bardzo proste, wystarczy pokroić wszystkie składniki i wymieszać. Szybki, niedrogi i smaczny!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 20 % 5 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę Olivier z kurczakiem? Przygotuj niezbędne produkty. Użyłam fileta z kurczaka. Możesz wziąć udka z kurczaka lub podudzia. Umieść zielony groszek w puszkach na sicie, aby szkło płyn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, gotuj we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Aby mięso było bardziej soczyste, pamiętaj, aby zanurzyć kurczaka we wrzącej wodzie, a nie w zimnej wodzie. Wyjmij kurczaka z bulionu, ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój schłodzonego kurczaka w drobną kostkę. Pożądane jest, aby kształt i rozmiar krojonych składników były takie same, wtedy sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj warzywa do miękkości, ostudź. Obierz marchewki, pokrój w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ziemniaki, podobnie pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj jajka, gotuj na twardo na umiarkowanym ogniu przez 7-8 minut. Zalej jajka zimną wodą, aby ostygły. Jajka obrać ze skorupy, pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij pikle z solanki, osusz. Pokrój ogórki w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W odpowiedniej wielkości salaterce połącz wszystkie przygotowane składniki: ziemniaki, kurczaka, marchewkę, jajka, pikle i zielony groszek. Dodaj trochę soli do sałatki, dopraw majonezem i dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj sałatkę w salaterce lub uformuj za pomocą pierścienia do gotowania i udekoruj według uznania. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g

Podobne przepisy