skład / składniki
metoda gotowania
1. Jak zrobić sałatkę marchew kiełbasa krakersy? Obierz marchewki, umyj, zetrzyj.
2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie.
3. Wlej olej roślinny na patelnię, włóż przygotowane warzywa, smaż przez 2-3 minuty.
4. Umyj ogórek, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w małe kostki.
5. Kiełbasę pokrój również w kostkę, proporcjonalnie do ogórka.
6. Włóż smażone warzywa, kiełbasę i ogórek do miski, dodaj sól i pieprz do smaku, dopraw majonezem.
7. Podawaj sałatkę na płaskim talerzu, układając ją na szkiełku, obficie posyp krakersami na wierzchu, udekoruj gałązką pietruszki i natychmiast podawaj.
jedz dla zdrowia!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g