skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki do gotowania ryb w śmietanie. Zacznijmy proces gotowania od oczyszczenia samego szczupaka z łusek i pozbycia się wnętrzności, otwierając brzuch ryby. Pozbądźmy się również płetw, odetnij je nożyczkami.
Krok 2:
Myjemy oczyszczoną tuszę pod bieżącą zimną wodą, a następnie za pomocą ręczników papierowych pozbywamy się nadmiaru wilgoci. Pokrój całą rybę na porcje, a następnie zetrzyj te kawałki ze wszystkich stron solą i czarnym pieprzem. Pozostaw rybę do namoczenia w przyprawach na 20 minut.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Smażyć na patelni na lekko złoty kolor.
Krok 4:
Na innej patelni smażyć kawałki ryby z obu stron. Gdy ryba jest smażona, dodaj cebulę na patelnię do ryby.
Krok 5:
Następnie całkowicie przykryj kawałki ryby kwaśną śmietaną. Doprowadź śmietanę do wrzenia, zdejmij patelnię z ognia, przenieś rybę do naczynia do pieczenia i piecz ją w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10-15 minut lub zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj duszenie ryby przez 15 minut.
Krok 6:
Posyp gotową rybę w śmietanie z cebulą świeżymi posiekanymi ziołami.
szczupak to specjalna ryba, która zajmuje osobne miejsce w rosyjskiej kuchni.
dlatego podczas korzystania ze specjalnej ryby potrzebne są specjalne wskazówki:
- łuski ze świeżego szczupaka są dość trudne do usunięcia, więc aby ułatwić ten proces, możesz polać tuszę wrzącą wodą;
- mięso szczupaka, zwłaszcza dużych ryb, jest bardzo chude, w wyniku czego danie z niego może okazać się suche, dlatego zaleca się podawanie różnych sosów, sosów i warzyw;
- po cięciu szczupaki zawsze pozostają: głowa, ogon, płetwy, a może nawet Skórki (zależy od tego, jakie danie z tej ryby zostanie ugotowane). Tych resztek nie należy wyrzucać, ponieważ można je ugotować, aby uzyskać bazę do sosu lub bulionu z zupy rybnej z cenniejszej ryby.
-następujące przyprawy są uważane za najbardziej odpowiednie dla szczupaka: czosnek i bazylia lub czosnek, miód i musztarda, bazylia i rozmaryn, koper włoski, wawrzyn i czarny pieprz, liść laurowy i szczypiorek.
Podsumowując, powiem, że sos śmietanowo-cebulowy okazał się bardzo smaczny, ale szczupak, jak pisałem wcześniej, jest jednak wyjątkową rybą, ma swój szczególny smak i jest bardzo kościsty. Dlatego w przyszłości użyję tego przepisu, ale w przygotowaniu ugotuję to danie z innej białej ryby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g