szczupak w śmietanie w piekarniku

szybka wersja gotowania szczupaka w śmietanie z cebulą!!! Ten przepis jest odpowiedni dla tych, którzy kochają ryby i szybkie przepisy. To danie jest idealne do gotowania w dni powszednie, kiedy po długim dniu pracy nie ma czasu na przygotowanie pysznych kulinarnych arcydzieł.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 10 % 2 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki do gotowania ryb w śmietanie. Zacznijmy proces gotowania od oczyszczenia samego szczupaka z łusek i pozbycia się wnętrzności, otwierając brzuch ryby. Pozbądźmy się również płetw, odetnij je nożyczkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy oczyszczoną tuszę pod bieżącą zimną wodą, a następnie za pomocą ręczników papierowych pozbywamy się nadmiaru wilgoci. Pokrój całą rybę na porcje, a następnie zetrzyj te kawałki ze wszystkich stron solą i czarnym pieprzem. Pozostaw rybę do namoczenia w przyprawach na 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Smażyć na patelni na lekko złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na innej patelni smażyć kawałki ryby z obu stron. Gdy ryba jest smażona, dodaj cebulę na patelnię do ryby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie całkowicie przykryj kawałki ryby kwaśną śmietaną. Doprowadź śmietanę do wrzenia, zdejmij patelnię z ognia, przenieś rybę do naczynia do pieczenia i piecz ją w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10-15 minut lub zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj duszenie ryby przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp gotową rybę w śmietanie z cebulą świeżymi posiekanymi ziołami.

szczupak to specjalna ryba, która zajmuje osobne miejsce w rosyjskiej kuchni.
dlatego podczas korzystania ze specjalnej ryby potrzebne są specjalne wskazówki:
- łuski ze świeżego szczupaka są dość trudne do usunięcia, więc aby ułatwić ten proces, możesz polać tuszę wrzącą wodą;
- mięso szczupaka, zwłaszcza dużych ryb, jest bardzo chude, w wyniku czego danie z niego może okazać się suche, dlatego zaleca się podawanie różnych sosów, sosów i warzyw;
- po cięciu szczupaki zawsze pozostają: głowa, ogon, płetwy, a może nawet Skórki (zależy od tego, jakie danie z tej ryby zostanie ugotowane). Tych resztek nie należy wyrzucać, ponieważ można je ugotować, aby uzyskać bazę do sosu lub bulionu z zupy rybnej z cenniejszej ryby.
-następujące przyprawy są uważane za najbardziej odpowiednie dla szczupaka: czosnek i bazylia lub czosnek, miód i musztarda, bazylia i rozmaryn, koper włoski, wawrzyn i czarny pieprz, liść laurowy i szczypiorek.

Podsumowując, powiem, że sos śmietanowo-cebulowy okazał się bardzo smaczny, ale szczupak, jak pisałem wcześniej, jest jednak wyjątkową rybą, ma swój szczególny smak i jest bardzo kościsty. Dlatego w przyszłości użyję tego przepisu, ale w przygotowaniu ugotuję to danie z innej białej ryby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g

Podobne przepisy