ryż z krewetkami po tajsku

Zrób własne tradycyjne danie kuchni tajskiej! Ryż z krewetkami po tajsku-smaczny, niezwykły i bardzo satysfakcjonujący. Świetna opcja na kolację i sposób na urozmaicenie rodzinnego menu. Postępując zgodnie z krokami przepisu, możesz przygotować prawdziwie restauracyjne danie. Krewetki najlepiej stosować na surowo, a ryż powinien być wcześniej ugotowany i całkowicie schłodzony. Jeszcze lepiej - schłodzone w lodówce.
strunkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 77 % 44 g
239 kcal
IG: 5 / 95 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

więc obieramy krewetki, pozostawiając tylko filety. Obierz ząbki czosnku z łuski,a następnie posiekaj je bardzo drobno nożem. Obierz cebulę i posiekaj ją wzdłuż, dość cienko. Zielona cebula, wstępnie umyta i wysuszona, drobno posiekana. Pokrój duży liść sałaty (kapusta pekińska) w paski o szerokości 1 cm.

umieść patelnię wok na średnim ogniu i dobrze podgrzej razem z olejem roślinnym. Gdy tylko olej się rozgrzeje, włóż do niego czosnek i mieszając smaż przez 15 sekund. Powinien pojawić się przyjemny zapach. Następnie dodaj krewetki na patelnię, smaż przez 30 sekund, mieszając, aż się zaróżowią.

teraz dodaj połowę ryżu (możesz nawet trochę mniej) i smaż przez 10 sekund. Ta technika sprawi, że ryż będzie cały i piękny, a ryż wchłonie wszystkie soki i smaki.

Przenieś ryż na jedną stronę patelni i rozbij jajko na wolne miejsce. Wymieszaj jajko, smaż je przez kilka sekund, aż lekko się zetnie, a następnie wymieszaj z ryżem i krewetkami. Smaż wszystko razem przez 20 sekund (aż jajko będzie całkowicie ugotowane), następnie dodaj pozostały ryż i wszystko dobrze i szybko wymieszaj.

wlać sosy sojowe i ostrygowe, dodać szczyptę cukru (w razie potrzeby - to nieco wzmocni smak potrawy), smażyć ryż jeszcze przez kilka minut, mieszając i równomiernie rozprowadzając sosy i cukier. Połóż posiekaną sałatę i cebulę, smaż przez pół minuty, aż warzywa będą bardziej miękkie (ale nadal powinny być chrupiące, Nie w pełni ugotowane).

kładziemy zieloną cebulę, szybko mieszamy i rozprowadzamy ryż na porcjach, dekorujemy kawałkiem limonki, posypujemy czarnym pieprzem.

przygotuj sos Prik nam Pla: wlej sos rybny do małej miski, włóż do niego drobno posiekane chili, wyciśnij sok z limonki. Wszystko wymieszaj i podawaj z ryżem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g

Podobne przepisy