skład / składniki
metoda gotowania
więc obieramy krewetki, pozostawiając tylko filety. Obierz ząbki czosnku z łuski,a następnie posiekaj je bardzo drobno nożem. Obierz cebulę i posiekaj ją wzdłuż, dość cienko. Zielona cebula, wstępnie umyta i wysuszona, drobno posiekana. Pokrój duży liść sałaty (kapusta pekińska) w paski o szerokości 1 cm.
umieść patelnię wok na średnim ogniu i dobrze podgrzej razem z olejem roślinnym. Gdy tylko olej się rozgrzeje, włóż do niego czosnek i mieszając smaż przez 15 sekund. Powinien pojawić się przyjemny zapach. Następnie dodaj krewetki na patelnię, smaż przez 30 sekund, mieszając, aż się zaróżowią.
teraz dodaj połowę ryżu (możesz nawet trochę mniej) i smaż przez 10 sekund. Ta technika sprawi, że ryż będzie cały i piękny, a ryż wchłonie wszystkie soki i smaki.
Przenieś ryż na jedną stronę patelni i rozbij jajko na wolne miejsce. Wymieszaj jajko, smaż je przez kilka sekund, aż lekko się zetnie, a następnie wymieszaj z ryżem i krewetkami. Smaż wszystko razem przez 20 sekund (aż jajko będzie całkowicie ugotowane), następnie dodaj pozostały ryż i wszystko dobrze i szybko wymieszaj.
wlać sosy sojowe i ostrygowe, dodać szczyptę cukru (w razie potrzeby - to nieco wzmocni smak potrawy), smażyć ryż jeszcze przez kilka minut, mieszając i równomiernie rozprowadzając sosy i cukier. Połóż posiekaną sałatę i cebulę, smaż przez pół minuty, aż warzywa będą bardziej miękkie (ale nadal powinny być chrupiące, Nie w pełni ugotowane).
kładziemy zieloną cebulę, szybko mieszamy i rozprowadzamy ryż na porcjach, dekorujemy kawałkiem limonki, posypujemy czarnym pieprzem.
przygotuj sos Prik nam Pla: wlej sos rybny do małej miski, włóż do niego drobno posiekane chili, wyciśnij sok z limonki. Wszystko wymieszaj i podawaj z ryżem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g